Γώγος: Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη -Φόβος ότι δεν την «πιάνουν» τα εμβόλια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος κορωνοϊού.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Οπως εξήγησε «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα».

Αναφορικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος τόνισε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε, τονίζοντας «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Σχετικά με εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Από την άλλη, για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως δήλωσε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς.

Γώγος για βρετανική μετάλλαξη: Ισως είναι λίγο πιο μεταδοτική
Ο καθηγητής επισήμανε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική, από την οποία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας 107 κρούσματα. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη», είπε. Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.

Γώγος: Ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία
Στη συνέχεια, μιλώντας για τα σχολεία, ο κ. Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν, εάν αυξηθούν τα κρούσματα. «Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Παράλληλα, είπε «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό». Υπογράμμισε, εάν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πτολεμαΐδα: Έκλεψαν υπολογιστές από Σύλλογο ΑμεΑ – Έκκληση για την επιστροφή των αρχείων

Επόμενο άρθρο

Πάτρα: Έναρξη λειτουργίας του γραφείου ΑμεΑ του ΚΟΔΗΠ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar