Η απώλεια λίπους θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι το λίπος που μεταφέρεται από το συκώτι στο πάγκρεας προκαλεί τη χρόνια πάθηση.

Όλοι γνωρίζουν ότι η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μορφή από την οποία πάσχει πάνω από το 90% των διαβητικών, συνδέεται με την παχυσαρκία και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Όταν ο διαβήτης εμφανιστεί εξελίσσεται σε μια χρόνια νόσο, με τους ασθενείς να ρυθμίζουν την πάθηση μέσω θεραπευτικής αγωγής αλλά κυρίως μέσω αλλαγής διατροφικών συνηθειών. Μια πρόσφατη έρευνα όμως καταδεικνύει ότι ο διαβήτης μπορεί να «εξαφανιστεί» από τον οργανισμό εάν μειώσουμε το λίπος και δη αυτό που συσσωρεύεται στο συκώτι. Επί της ουσίας δεν θεραπεύεται η ασθένεια αλλά βρίσκεται σε απόλυτη ύφεση μειώνοντας έτσι και την ανάγκη για φάρμακα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Roy Taylor από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύεται στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell Metabolism.

Η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα ανθρώπων από τη βρετανική πόλη Tyneside που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, αλλά είχαν χάσει βάρος και ανέτρεψαν επιτυχώς την πάθηση, και αποτελεί μέρος της μελέτης DiRECT, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Diabetes UK με επικεφαλής τους καθηγητές Roy Taylor και Mike Lean (Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης). Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρέμειναν μη διαβητικοί κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης, ωστόσο, μια μικρή ομάδα που συνέχισε να αυξάνει ξανά το βάρος της επανεμφάνισε διαβήτη τύπου 2.

Ο καθηγητής Roy Taylor σημειώνει: «Είδαμε ότι όταν ένα άτομο συσσωρεύει πάρα πολύ υποδόριο λίπος (κάτω από το δέρμα), τότε αυτό διοχετεύεται αλλού στο σώμα. Η ποσότητα λίπους που μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από το δέρμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, υποδεικνύοντας ένα “προσωπικό όριο λίπους” πάνω από το οποίο το λίπος μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Όταν το λίπος δεν μπορεί να αποθηκευτεί πλέον κάτω από το δέρμα, τότε αποθηκεύεται στο εσωτερικό του ήπατος που το υπερχειλίζει στο υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος. Με τον τρόπο αυτό το πάγκρεας «φράζει», διακόπτοντας τη λειτουργία των γονιδίων που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ινσουλίνη και αυτό προκαλεί διαβήτη τύπου 2»

Η έρευνα του καθηγητή Taylor επιβεβαιώνει τη θεωρία του – ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από υπερβολικό λίπος τόσο στο ήπαρ όσο και στο πάγκρεας και ότι αυτή η διαδικασία είναι αναστρέψιμη. Η τελευταία αυτή δημοσίευση βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες του Newcastle υποστηριζόμενες από τον Diabetes UK που δείχνουν ακριβώς γιατί ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί σε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Αυτές οι μελέτες οδήγησαν στη μεγάλη μελέτη DiRECT, η οποία έδειξε ότι η ιατρική κοινότητα μπορεί να επιτύχει τη μείωση του διαβήτη τύπου 2 συστήνοντας δίαιτα χαμηλών θερμίδων με υποστήριξη για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων πέτυχε μια εκπληκτική απώλεια βάρους 15 κιλών ή περισσότερο, και από αυτούς, σχεδόν εννέα στους 10 ανθρώπους διαπιστώθηκαν με διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση. Μετά από δύο χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο της ομάδας ήταν ελεύθερο από διαβήτη και από όλα τα σχετικά φάρμακα. Το 2020, αυτή η προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μικρής διάρκειας πρόκειται να τεθεί σε νέα μελέτη δοκιμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε όλη την Αγγλία ενώ ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκτυλίσσεται στη Σκωτία.

Ο καθηγητής Taylor προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να δούμε το διαβήτη τύπου 2 ως μια απλή κατάσταση όπου το άτομο έχει συσσωρεύσει περισσότερο λίπος από ό, τι μπορούν να αντέξει. Μέσω της διατροφής και της επιμονής σε αυτή, οι ασθενείς είναι σε θέση να χάσουν το λίπος και να αναστρέψουν τον διαβήτη τους. Όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τη διάγνωση, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει μείωση».

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Επόμενο άρθρο

Νέα μελέτη για τα συμπληρώματα βιταμίνης D: Δεν αποτρέπουν από μόνα τους τα κατάγματα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar