Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Λύθηκαν τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί για δύο κατηγορίες ΑΜΕΑ. Θα δοθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ σε 300.000 οικογένειες.

Τέσσερις μέρες έχουν τα χιλιάδες ΑΜΕΑ που απορρίφθηκαν αρχικά από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό μέρισμα λόγω ελλιπών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, να εξασφαλίσουν το βοήθημα των 700 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις τους υποσχέθηκαν ότι μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος θα μοιραστεί ένα ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ σε 300.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε παρακάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Ο κ. Σκυλακάκης ειδικότερα είπε ότι πέντε μέρες πριν τις 26 του μήνα, οπότε αναμένεται να κλείσει η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό μέρισμα, έχουν λυθεί τα προβλήματα που είχαν κατά την πρώτη αίτησή τους δύο κατηγορίες ΑΜΕΑ που διεκδικούσαν το κοινωνικό μέρισμα.

Η πρώτη είναι αυτή των δικαιούχων, οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας). Η δεύτερη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη όπως προέβλεπε το σχετικό κριτήριο μέσω του οποίου πιστοποιούνταν η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε, ο υφυπουργός οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης , η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικαιροποίησε τις τελευταίες ημέρες τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ. Εκτίμησε δε ότι το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση, θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Σημείωσε επίσης ότι μετά τις τελευταίες διορθώσεις «πρασίνισαν» μέχρι χθες το μεσημέρι περίπου 20.000 κόκκινες αιτήσεις δικαιούχων ΑΜΕΑ. Μετά τις διορθώσεις που έγιναν όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Ακόμη όμως και αν οι διορθώσεις που έγιναν αποδειχθούν ξανά ελλιπείς όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης που έχει προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Πληροφορίες θέλουν τα πρώτα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στο τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: .news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Millenials: Οι πιο συχνές ασθένειες για τη γενιά των 80s και 90s

Επόμενο άρθρο

Η απώλεια λίπους θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar