Η κατάσταση των Ουκρανών ΑμεΑ συζητήθηκε στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σημαντικά θέματα περιλάμβανε η ατζέντα της Διακομματικής Ομάδας ΑμεΑ του Ευρωκοινοβουλίου, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η κατάσταση των Ουκρανών με αναπηρία, οι εξελίξεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, θέματα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η εξέταση της ΕΕ από την Επιτροπή της Σύμβασης, το 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρία κλπ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι (διαβάστε το πλήρες κείμενο): «Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να συναντηθείτε μαζί σας, όπως κάνουμε συνήθως στην αρχή του έτους.

Το 2022, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, σημαδεύτηκε από τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, λόγω της πανδημίας, και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία και της προσφυγικής κρίσης. Πράγματι, πρόκειται για μια κρίση στο πλαίσιο μιας κρίσης, και τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους εγκατάλειψης, κακοποίησης και παραμέλησης.

Από την αρχή του πολέμου, το EDF αντέδρασε γρήγορα υποστηρίζοντας τα μέλη μας επί τόπου στις γειτονικές χώρες και καθιέρωσε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία, η οποία πρόσφατα έγινε ένα από τα μέλη μας.

Σε κάθε βήμα που κάνουμε, διασφαλίζουμε ότι συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, και ιδίως η εθνική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου, καλούμε τους διεθνείς και Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν την ειδική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία σε αυτή τη σύγκρουση σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Καθώς θα συζητήσουμε αυτό το πιεστικό θέμα λεπτομερέστερα αργότερα, θα ζητήσω από τη διευθύντρια Catherine Naughton και τη γενική γραμματέα μας Gunta Anca από τη Λετονία να εξηγήσουν τις δράσεις του EDF και των μελών μας στην περιοχή για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς με αναπηρία.

Αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι συνεχίζουμε να βασιζόμαστε σε εσάς, στα μέλη της Διακομματικής Ομάδας ατόμων με αναπηρία, για να συνεχίσετε να κάνετε τις φωνές των ατόμων με αναπηρία να ακούγονται σε αυτήν την κρίση, όπως κάνατε στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Έχουμε δύο χρόνια πριν από τις ευρωεκλογές και πολλές προκλήσεις μπροστά μας.
Πριν δώσω τον λόγο στους συναδέλφους μου, θέλω να επισημάνω ότι το EDF είναι πολύ δραστήρια στην εξέταση της ΕΕ από την επιτροπή για τη Σύμβαση. Συγκεντρώσαμε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την επιτροπή σε μια διεξοδική εναλλακτική έκθεση που ελέγχει άρθρο με άρθρο τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ εφάρμοσε τη Σύμβαση.

Εξάλλου, είμαστε πλέον μέλη της πλατφόρμας για την αναπηρία, της ομάδας εμπειρογνωμόνων με τα εστιακά σημεία της Επιτροπής και των κρατών μελών της CRPD που παρακολουθεί και συζητά τις δράσεις της στρατηγικής για την αναπηρία. Φέτος θα μας ζητηθεί η γνώμη μας σχετικά με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του κέντρου AccessibleEU, της κάρτας αναπηρίας και της δέσμης μέτρων για την απασχόληση».

Πηγή: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο προσωπικός βοηθός και η αυτονομία των ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό – Πρότυπο για ΑμεΑ, υπερσύγχρονο, με 12.000 φυτά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar