Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό – Πρότυπο για ΑμεΑ, υπερσύγχρονο, με 12.000 φυτά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η Lamda Development παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό και θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.

Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα είναι ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ – Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όραμά ένας νέος τρόπος ζωής

«To κτίριο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι υπερσύγχρονο με πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εξασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία και πρόσβαση κάθε συλλόγου. Αποτελεί πρότυπο για κτίρια κοινωνικής φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαθέτει μοναδικό περιβάλλοντα χώρο και εκτείνεται σε ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης. «Όραμά μας δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου αλλά ενός νέου τρόπου ζωής», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Το συνολικό κόστος της ανέγερσης του κτιρίου προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η Lamda Development ξεκαθάρισε ότι το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου χωρίς να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο.

Ο σχεδιασμός του πρώτου κτιρίου στο Ελληνικό

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan, το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση, τη μελέτη και την επίβλεψη αναπτυξιακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπογράφει τη μελέτη και το σχεδιασμό του κτιρίου στο Ελληνικό που θα στεγάσει τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, για την κατασκευή του νέου κτιρίου έχει παραχωρηθεί οικόπεδο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον σταθμό του Μετρό «Αργυρούπολη».

To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.
Κτίριο για AμεΑ το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.

 Εντός του αστικού ιστού

«Η επιλογή για την ένταξη ενός κτιρίου με κύριους χρήστες παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες σε μια τυπική αστική γειτονιά, ήταν μια πρωτοποριακή πράξη. Eγινε με γνώμονα την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους δομές φιλοξενίας, θεραπειών και εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων δεν θα έπρεπε να λειτουργούν σε μέρη απομονωμένα. Αντίθετα, η ένταξη τους στον αστικό ιστό και η προσδοκώμενη κοινωνικοποίηση μόνο αμοιβαία οφέλη μπορεί να προσφέρει, και στα θεραπευόμενα άτομα και στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης, ένας από τους δύο ιδρυτές της Betaplan.

Όπως αποκάλυψε, η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η συγκέντρωση κάτω από την ίδια στέγη τεσσάρων συλλόγων, οι οποίοι μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικά κτιριακά συγκροτήματα. Με άλλα λόγια για να γίνει εφικτή η συγκατοίκησή τους ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου θα έπρεπε να εξασφαλίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του κάθε συλλόγου και ταυτόχρονα την κοινή χρήση των εγκαταστάσεων που απευθύνονται και στους τέσσερις. Δηλαδή της κλειστής θεραπευτικής πισίνας και του χώρου της μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.
To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.
To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό
Aναμένεται να ολοκληρωθεί στο Α΄ εξάμηνο του 2023.

Κύριο μέλημα της μελέτης και γνώμονας κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου υπήρξε όχι μόνο η πρόβλεψη χώρων λειτουργικά κατάλληλων, αλλά και η δημιουργία ενός ευχάριστου και φωτεινού περιβάλλοντος που θα παρέχει αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και ευκολίας προσανατολισμού. Ξεχωρίζει η σημαντική λειτουργία του εκπαιδευτικού κήπου, που ενισχύει το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου και στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

H μελέτη προβλέπει, επίσης, τη φύτευση 142 νέων δέντρων αειθαλών και φυλλοβόλων που θα συμβάλλουν σημαντικά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, στο σύνολο τους θα φυτευτούν περίπου 12.000 φυτά, δέντρα, θάμνοι και ανθοφόρα είδη της μεσογειακής χλωρίδας αποτελώντας ένα σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για τη θεραπευτική οδό που ακολουθείται στα άτομα με αναπηρία.

Μια εναλλακτική προσέγγιση σχεδιασμού βασισμένη σε περιβαντολλογικές παραμέτρους

«Η Eλλάδα όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης βιώνει πλέον τις περιβαντολλογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επομένως μια εναλλακτική προσέγγιση σχεδιασμού βασισμένη σε περιβαντολλογικές παραμέτρους κρίθηκε απαραίτητη», κατέληξε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, που ήταν να δώσει το παρών, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς είναι θετική στον κορωνοϊό. Στο μήνυμά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει σωματεία ΑμεΑ.

Τον λόγο πήραν, επίσης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των εκπρόσωπων από τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ που βρίσκουν στέγη στο νέο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που ξεκινά να κατασκευάζει η Lamda Development στο Ελληνικό.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

Η κατάσταση των Ουκρανών ΑμεΑ συζητήθηκε στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου

Επόμενο άρθρο

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι μπορεί να προκαλεί την ασθένεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar