Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στους εφήβους οδηγεί σε πολλαπλή σκλήρυνση στο μέλλον!

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που είναι γνωστή και ως “νόσος του φιλιού”, μπορεί να είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πολλαπλή σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους.

Επιστήμονες στην Σουηδία διαπίστωσαν ότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση ως ενήλικες.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση νόσος, που τείνει να αναπτύσσεται αργά, καταστρέφοντας το προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τα νεύρα του ασθενούς: το περίβλημα της μυελίνης. Αυτό προκαλεί πολλά, εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως πόνο, κόπωση και μείωση της κινητικής λειτουργίας.

Προηγούμενη έρευνα είχε εξετάσει εάν τα γονίδια που θέτουν κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο για ΠΣ σκλήρυνση τον καθιστούν πιο ευαίσθητο σε άλλες σοβαρές λοιμώξεις. Η νέα μελέτη, ωστόσο, εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ των λοιμώξεων και της τελικής ανάπτυξης πολλαπλής σκλήρυνσης.

“Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι λοιμώξεις, όπως ο αδενικός πυρετός (ονομάζεται επίσης λοιμώδης μονοπυρήνωση, ή “νόσος του φιλιού”) μπορεί να είναι χειρότερες σε άτομα που θα καταλήξουν με ΠΣ, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη διαφορετικό”, γράφει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Scott Montgomery από το University College του Λονδίνου. “Αλλά μια άλλη εξήγηση –αυτή που διερεύνησε η μελέτη μας– είναι ότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση”.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω του σάλιου και είναι μια κοινή πάθηση μεταξύ των παιδιών, που βρίσκονται στην εφηβεία. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν σοβαρή κόπωση, πυρετό, εξάνθημα και πρησμένους αδένες. Μία από τις κύριες θεραπείες είναι η ξεκούραση.

Οι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο του αδενικού πυρετού σε διαφορετικές ηλικίες μεταξύ 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Σουηδία. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη την υγεία των αδελφών των συμμετεχόντων, κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει, ή να μειώσει τον ρόλο της οικογενειακής γενετικής στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Συνολικά, οι γιατροί διέγνωσαν περίπου 6.000 συμμετέχοντες με ΠΣ μετά την ηλικία των 20 ετών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

  • Τα παιδιά που παθαίνουν λοιμώδη μονοπυρήνωση μεταξύ 11 και 19 ετών (εφηβεία) έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση ως ενήλικες.
  • Αυτός ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των παιδιών με μονοπυρήνωση στις ηλικίες 11 έως 15 ετών.
  • Τα παιδιά με αδενικό πυρετό πριν από την ηλικία των 11 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τελικά πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που ένα άτομο κολλάει λοιμώδη μονοπυρήνωση, με τον κίνδυνο να εξαφανίζεται αν αυτό συμβεί μετά την ηλικία των 25 ετών.

“Οι αλλαγές στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς οι άνθρωποι γερνούν μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί αυτό”, γράφει ο δρ. Montgomery.

Πώς η λοιμώδης μονοπυρήνωση πυροδοτεί την πολλαπλή σκλήρυνση

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτές οι λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο, όπου η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί επίσης την ζημιά της. Παρόλο που οι περισσότεροι που διατρέχουν κίνδυνο για ΠΣ από λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι μεταξύ 11 και 15 ετών, οι ερευνητές λένε ότι πολλοί δεν θα λάβουν διάγνωση πριν φτάσουν τα 30 τους.

Μόλις αρχίσει αυτή η επιδείνωση, μπορεί να γίνει προοδευτικά χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. Η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να εργάζεται για την εξεύρεση θεραπείας για την πολλαπλή σκλήρυνση και ορισμένες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδό της.

“Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρότερες ενδείξεις ότι μια σοβαρή κρίση αδενικού πυρετού (και πιθανώς άλλες σοβαρές λοιμώξεις) κατά την εφηβεία -ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια- μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή σκλήρυνση, παρόλο που, συχνά, αυτή μπορεί να μην διαγνωστεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την μόλυνση”, καταλήγει ο δρ. Montgomery.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγές: studyfinds.org sciencetimes.comtheconversation.com, iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καπραβέλος: Οι ΜΕΘ δε φτάνουν, επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών – Θωμαΐδης: Έως και 5.000 κρούσματα

Επόμενο άρθρο

Λινού: Να επανεξεταστούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων – Να επιστρέψουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar