Kατ’ οίκον νοσηλεία, ένα βήμα πιο κοντά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία συστήματος παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι για παιδιά και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είτε τους αναγκάζουν να απευθύνονται συχνά στο νοσοκομείο είτε απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση με την οποία τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη χώρα μας από νοσοκομειακές μονάδες – Κέντρα Αναφοράς του ΕΣΥ και η οποία ήταν απαραίτητη για την έναρξη του προγράμματος. Ηδη το πρόγραμμα αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή του με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 14,7 εκατομμυρίων ευρώ, με ορίζοντα το τέλος του 2025. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας. Πρώτο κατά σειρά αναμένεται να είναι το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

Ειδικότερα, ασθενείς που νοσηλεύονται σε τμήματα και κλινικές που είτε έχουν οριστεί ως Κέντρα Αναφοράς κατ’ οίκον νοσηλείας ή είναι διασυνδεόμενες με αυτά, και οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται συνθήκες ανάλογες με αυτές της νοσοκομειακής φροντίδας: ουσιαστικά το σπίτι του ασθενούς εξομοιώνεται με το νοσοκομειακό περιβάλλον. Απαιτείται ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχής παρακολούθηση από διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Αναφοράς, αλλά και η στήριξη από τους φροντιστές, δηλαδή τους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από τους θεράποντες ιατρούς. 

Οπως περιγράφεται στην απόφαση, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ασθενείς -παιδιά και ενήλικες- με προβλήματα υγείας, όπως χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα, αλλά και ογκολογικοί ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά θεραπεία (π.χ. χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία). Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας βασίζονται στην πολυπλοκότητα και τη χρονιότητα της νόσου και στην ανάγκη τεχνολογικής εξειδικευμένης υποστήριξής του. Η επιλογή για το ποιoς ασθενής μπορεί να ενταχθεί γίνεται από την ομάδα του Κέντρου Αναφοράς, μετά και από αξιολόγηση της καταλληλότητας του σπιτιού του ασθενούς, αλλά και της επάρκειας του φροντιστή. 

Σημειώνεται ότι ειδικά για τη χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή αφορά ασθενείς που θα έχουν λάβει τους πρώτους κύκλους χημειοθεραπείας εντός της νοσοκομειακής δομής (τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), καθώς και τους τρεις πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα. 

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον οποιαδήποτε ώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασής τους. Για αυτόν τον λόγο σε κάθε Κέντρο Αναφοράς θα πρέπει να ορίζεται τμήμα με τουλάχιστον δύο ελεύθερες κλίνες σε ετοιμότητα, καθ’ όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του έτους. Σε κάθε Κέντρο Αναφοράς της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας ορίζεται ένας επιστημονικά υπεύθυνος γιατρός και δημιουργούνται διατομεακές-διεπιστημονικές ομάδες με δυνατότητα επίβλεψης 100-120 ασθενών κατ’ έτος. Ολες οι δαπάνες της Κατ’ οίκον Νοσηλείας βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου όπου ανήκει το αντίστοιχο Κέντρο Αναφοράς. 

Κατά το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο φροντίδας, που η φροντίδα του ασθενούς γίνεται στο σπίτι από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, με λιγότερο κόστος, ασφάλεια, σε καλύτερο περιβάλλον και με λιγότερο κόστος (19% έως και 30% χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τη νοσηλεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, σύμφωνα με εκτιμήσεις από επιστήμονες του Johns Hopkins Medicine). 

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Eπίπεδα γλυκόζης στο αίμα: Τι μπορεί να συμβεί αν είναι αυξημένα;

Επόμενο άρθρο

Τα λιπαρά που θέλουν οι καρδιολόγοι να τρώμε κάθε μέρα – Προστατεύουν από αρρυθμίες και ρίχνουν την πίεση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar