Τα λιπαρά που θέλουν οι καρδιολόγοι να τρώμε κάθε μέρα – Προστατεύουν από αρρυθμίες και ρίχνουν την πίεση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Υπάρχουν και τα λιπαρά που έχουν θετικό πρόσημο και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα τρόφιμα που περιέχουν αυτο το πολύτιμο συστατικό, καθώς και τι κερδίζει ο οργανισμός μας από την κατανάλωσή του

Όπως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε γενικό πλαίσιο, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την κατάσταση της υγείας μας. Και ενώ επικρατεί η πεποίθηση ότι τα λιπαρά σε γενικό πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά που δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα -που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη- έχουν συσχετιστεί, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του βάρους αλλά και πλήθος άλλων προβλημάτων, προσβάλλοντας και την καρδιά. Από την άλλη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα «καλά» λιπαρά που συστήνουν οι καρδιολόγοι για περισσότερα και υγιή χρόνια ζωής και καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), συνιστώνται δύο μερίδες ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος ή οι σαρδέλες την εβδομάδα.

Εκτός όμως από τις ζωικές πηγές των ωμέγα -3, πλούσιες πηγές αποτελούν και φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και συγκεκριμένα τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Τι κερδίζετε, όμως, με την αύξηση των ωμέγα–3 στη διατροφή σας, σύμφωνα με τους καρδιολόγους;

Χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής

Μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation αποκάλυψε τα οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη για 5 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και σε όσους έλαβαν μια αγωγή για την καρδιά με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι τελευταίοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης 

Αντίστοιχα, πολλά είναι και τα οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση στο Journal of the American Heart Association εκτιμά ότι 2 έως 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα θα ήταν ιδανικά για τον οργανισμό. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες θα μπορούσα να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Λιγότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Ο υπερβολικός σχηματισμός πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες για την καρδιά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, όμως, επιβραδύνουν αυτή τη συσσώρευση, όπως διαπίστωσε και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, που εξέτασε την επίδραση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου ενός φαρμάκου για την καρδιά που περιέχει ωμέγα – 3, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μικρότερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής 

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ενήλικες άνω των 65 ετών για 14 χρόνια. Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Kατ’ οίκον νοσηλεία, ένα βήμα πιο κοντά

Επόμενο άρθρο

Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar