Κορωνοϊός: Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ανακοπή καρδιάς και οι ασθενείς σπανίως επιβιώνουν

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί ανακοπή καρδιάς σε μερικούς βαριά ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου που προκαλεί η επίθεσή του στους πνεύμονες. Φτωχή η πρόγνωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τη μία δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι για τους ασθενείς με βαριά νόσο που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα νοσοκομείο του Μίσιγκαν και έδειξε πως αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι γιατροί κατόρθωναν να τους ανατάξουν. Είναι η δεύτερη μελέτη που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η προγενέστερη είχε διεξαχθεί στην Κίνα.

Όπως εξηγεί ο Dr. J. Randall Curtis, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η ανακοπή καρδιάς είναι γενικώς επικίνδυνη για τους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα των πνευμόνων. Το πρόβλημα, λέει, δεν είναι η καρδιά, αλλά οι πνεύμονες.

«Το βλέπουμε και με άλλες σοβαρές πνευμονοπάθειες», λέει. «Όταν ο κορωνοϊός οδηγεί έναν ασθενή στην ανακοπή καρδιάς δεν το κάνει επειδή βλάπτει την καρδιά. Η καρδιά σταματά να κτυπά επειδή οι πνεύμονες δεν την τροφοδοτούν με αρκετό οξυγόνο. Ακόμα λοιπόν κι όταν οι γιατροί κατορθώσουν να ανατάξουν τον ασθενή, η καρδιά του εξακολουθεί να μην οξυγονώνεται σωστά».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης του ασθενούς, διευκρινίζει. «Πάντοτε υπάρχουν ελπίδες», λέει. «Απλώς, επί εδάφους λοίμωξης Covdi-19, οι ελπίδες αυτές είναι πολύ λίγες».

Άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα

Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν 54 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι οποίοι υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Beaumont Health μεταξύ 15 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2020.

Οι 52 από αυτούς παρουσίασαν μία μορφή ανακοπής που αποκαλείται άσφυγμη καρδιακή δραστηριότητα (PEA). Κατ’ αυτήν, η καρδιά παράγει αρκετή ηλεκτρική δραστηριότητα για να κτυπά, αλλά ο καρδιακός μυς δεν ανταποκρίνεται.

«Η PEA έχει πολύ χειρότερη επιβίωση για τους ασθενείς απ’ ό,τι η ανακοπή καρδιάς που προκαλείται από δυσλειτουργία της καρδιάς καθαυτής», εξήγησε ο Dr Curtis.

Οι γιατροί του Beaumont Health κατόρθωσαν να ανατάξουν τους 29 από τους ασθενείς, κάνοντάς τους καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Δυστυχώς όμως κανένας τους δεν κατόρθωσε να νικήσει τη νόσο Covid-19.

Πηγή: iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορίνα Λιούτα: Δικαίωμα πρόσβασης στα ΑμεΑ σε κάθε περιοχή και γωνιά της χώρας μας

Επόμενο άρθρο

Ο Δήμος Αγιάς για τις ράμπες ΑμεΑ στα παράλια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar