Κορωνοϊός: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Επιστήμονες στη Σεούλ εντόπισαν τέσσερις προγνωστικούς παράγοντες. Οι ασθενείς που διαθέτουν τους τρεις στους τέσσερις κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν βαριά.

Οι πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να εκδηλώσει σοβαρή νόσο όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 εξαρτώνται από ορισμένους παράγοντες, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νότια Κορέα. Και όσο περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες διαθέτει ένας ασθενής, τόσο πιθανότερο είναι να νοσήσει βαριά.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν σε πρώιμο στάδιο της νόσου τους υψηλού κινδύνου ασθενείς. Ωστόσο πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, οι ειδικοί προσπαθούν να καταγράψουν τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο. Αυτό είναι απαραίτητο διότι σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν βαριά, χάνουν τελικά τη ζωή τους. Πόσο μάλλον που ακόμα δεν έχει βρεθεί ένα φάρμακο το οποίο να κάνει τη διαφορά στη θνησιμότητα.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Yeungnam. Οι γιατροί παρακολούθησαν την έκβαση 110 ασθενών που νόησαν από τον ιό στην πόλη Ντέγκου (Daegu). Η πόλη αυτή είναι το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα. Οι ασθενείς νόσησαν μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου 2020.

Από τους 110 ασθενείς που είχε νοσήσει ο νέος κορωνοϊός, οι 23 εκδήλωσαν σοβαρή νόσο. Οι οκτώ από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Οι προγνωστικοί παράγοντες

Αξιολογώντας οι ερευνητές το ιστορικό τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις παράγοντες αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο:

  • Το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη
  • Ο πυρετός κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο (σωματική θερμοκρασία πάνω από 37,8 βαθμούς Κελσίου)
  • Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου κατά την εισαγωγή (επίπεδα οξυγόνου κάτω από 92%)
  • Τα αυξημένα επίπεδα κρεατινικής κινάσης ΜΒ (CPK-MB πάνω από 6,3)

«Οι ασθενείς που είχαν τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις από αυτούς τους παράγοντες, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ahn June-hong, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Yeungnam.

«Εξ όσων γνωρίζουμε η μελέτη μας είναι η πρώτη που καταγράφει τους προγνωστικούς παράγοντες για σοβαρή νόσο έπειτα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», πρόσθεσε. «Η ταυτοποίηση των προγνωστικών παραγόντων θα βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν σε πρώιμο στάδιο της νόσου Covid-19 την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Η κρεατινική κινάση (CPK) είναι ένα ένζυμο, που συντελεί στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Ανευρίσκεται στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, την καρδιά (το μυοκάρδιο) και τους σκελετικούς μυς. Αποτελεί δείκτη βλάβης, η πηγή της οποίας εντοπίζεται αναλόγως με τη μορφή της κρεατινικής κινάσης που αυξάνεται. Η μορφή CPK-MB υποδηλώνει βλάβη στην καρδιά.

Ο κορεσμός οξυγόνου δείχνει πόσο καλά οξυγονώνεται ο οργανισμός. Μετριέται στο δάκτυλο με μία συσκευή που λέγεται παλμικό οξύμετρο. Οι τιμές άνω του 95% θεωρούνται καλές, αλλά από 92% και κάτω υποδηλώνουν υποξαιμία (μειωμένο οξυγόνο).

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Korean Medical Science.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Στο πλευρό του συλλόγου ΑμεΑ Ν. Κρήτης ο ΑΟΑΝ

Επόμενο άρθρο

Θερμικές κάμερες από αύριο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar