Κορωνοϊός: Πόσο αντέχει σε τρόφιμα, δέματα, χερούλια και άλλες επιφάνειες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Κορωνοϊός: Η επιβίωσή του σε μία επιφάνεια αποτελεί μεγάλο φόβο. Μόνο ως τυχαία δεν λογίζεται η απόσυρση μεγάλης ποσότητας χαρτονομισμάτων. Ακόμη δεν έχουμε μάθει το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει ζωντανός, ο κορωνοϊός, σε μολυσμένες επιφάνειες και μολυσμένα αντικείμενα. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα από τη μελέτη διαφορετικών ιών.

Κορωνοϊός – Δρ. Τσαρλς Τσίου: «Ο ιός μπορεί να μείνει ενεργός σε μία επιφάνεια έως και εννέα μέρες»
Ακόμα και ο καθαρισμός με κοινά οικιακά προϊόντα μπορεί να κάνει την διαφορά. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η οποία επίσης διαπιστώνει πως οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί μπορούν να αδρανοποιηθούν αποτελεσματικά με διαδικασίες απολύμανσης. Αυτό, γίνεται με προϊόντα που περιέχουν 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.

Φωτογραφία για Πόσο αντέχει ο κοροναϊός σε επιφάνειες, τρόφιμα, χερούλια, δέματα; (video)

Η έρευνα κατέληξε στα εν λόγω συμπεράσματα μετά την ανάλυση 22 δημοσιευμάτων για τον συγκεκριμένο ιό. Ο Δρ. Τσαρλς Τσίου, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του κέντρου διάγνωσης ιών USCF-Abbott, τόνισε σχετικά: «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μια επιφάνεια μέχρι και εννέα μέρες».

Κορωνοϊός: Τι ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πολλάκις σημειώσει πως οι κορωνοϊοί εξαπλώνονται συχνότερα μέσω των σταγονιδίων αναπνοής. Δηλαδή, σταγονίδια όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα. Σαφώς, οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω μιας επιφάνειας είναι λιγότερες. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο νέος κορωνοϊος επιβιώνει τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης σε χειρολαβές, πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρων. Ιδιαίτερα, σε σταθμούς, συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.

«Για παράδειγμα στα νοσοκομεία μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβιρίσματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.

Ο καθηγητής ερεύνησε πόσο χρόνο επιζεί ο κορωνοϊός σε διάφορες επιφάνειες. Ένα βασικό εύρημα είναι πως ο κορωνοϊός τείνει να επιζεί περισσότερο χρόνο σε ψυχρές, πιο υγρές συνθήκες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Hospital Infection.

Εστιάζει σε δύο μορφές του κορωναϊού. Εκείνες που ευθύνονται για δύο μεγάλες επιδημίες: Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Δεν γνωρίζουμε όμως αν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για τον κορωναϊό από την Κίνα που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Κορωνοϊός: Τι συμπέραναν, οι επιστήμονες
Στη μελέτη αυτή, οι ειδικοί σύγκριναν πληροφορίες από 22 μελέτες σχετικά με διάφορους τύπους του κορωναϊού. Η πρώτη ενότητα της έρευνας εστιάζει στο πόσο επιζεί ο κορωνοϊός σε άψυχες επιφάνειες, όπως ένα τραπέζι ή το πόμολο μιας πόρτας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες, οι ανθρώπινοι κορωναϊοί μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί για 2 ώρες έως 9 ημέρες.

Σε θερμοκρασίες γύρω στους 4°C ορισμένοι τύποι του ιού μπορούσαν να επιζήσουν για έως και 28 ημέρες. Σε θερμοκρασίες 30–40°C ο χρόνος ζωής τους έτεινε να είναι μικρότερος. Σε θερμοκρασία δωματίου, ο κορωνοϊός που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα (HCoV-229E) επέζησε σημαντικά περισσότερο σε υγρασία 50% συγκριτικά με την υγρασία 30%.

Κορωνοϊός: Λήψη μέτρων
Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κινά είναι να προσπαθούν να έρχονται σε λιγότερη επαφή με κάτι που άγγιξε πριν κάποιος. Έτσι στο ασανσέρ χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες για να πιέσουν τα κουμπιά και τις οποίες στην συνέχεια τις πετούν.

Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν το πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε διαφορετικές επιφάνειες, τα αποτελέσματα ήταν ποικίλα. Για παράδειγμα, ο MERS σε ατσάλινη επιφάνεια και θερμοκρασία 20°C επιβίωσε για 48 ώρες. Σε δύο μελέτες που διερευνούσαν την επιβίωση δύο στελεχών του κοροναϊού SARS σε χαρτί, στη μία ο ιός επιβίωσε 4-5 ημέρες, στην άλλη για μόλις 3 ώρες.

Κορωνοϊός: Γίνεται να κολλήσετε ιό από τρόφιμα, τα οποία παρασκευάστηκαν από μολυσμένο άνθρωπο;
Κάποιος που έχει προσβληθεί από κορωναϊό θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβιβάσει τον ιό σε κάποιον άλλον εάν δεν έχει ακολουθήσει όλες τις συνθήκες υγιεινής. Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια βήχα στα χέρια. Πλένοντας τα χέρια σας πριν πιάσετε το φαγητό μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Πάντως πολλές εξαγωγές νωπών τροφίμων από την Κίνα έχουν σταματήσει. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Ρωσίας Magnit ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Κίνα λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού και των περιπλοκών που δημιουργούνται στην αποθήκευση των προϊόντων αυτών.

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με τα δέματα από την Κίνα
Τα κινεζικά ταχυδρομεία σε μια ενημέρωση προς τα μέλη της UPU, εξήγησαν ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των ταχυδρομικών γραφείων ενώ τα δέματα και οι επιστολές δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους. Επίσης, είτε λόγω των ακυρώσεων αεροπορικών γραμμών είτε γιατί δεν αποστέλλονται δέματα express από Κίνα, εφαρμόζεται έμμεσα μέτρο καθυστέρησης παράδοσης των δεμάτων με αποτέλεσμα και εκμηδενιστεί η παραμικρή περίπτωση μετάδοσης.

Άρθρο της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου

Προηγούμενο άρθρο

Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνoϊού στην Ελλάδα. Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Επόμενο άρθρο

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό: Δεν φοβόμαστε. Ενημερωνόμαστε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar