Με το βλέμμα σε νέες παραλλαγές και νέα εμβόλια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πού στρέφεται η επιστημονική κοινότητα το επόμενο διάστημα για την πανδημία

Σε δεύτερη μοίρα, τουλάχιστον για την κοινωνία, ενδεχομένως όμως και για ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής σκηνής έχει περάσει η πανδημία, με τους επιστήμονες ωστόσο, να παρακολουθούν ανήσυχοι την δυναμική καταγραφή των νέων παραλλαγών του ιού και κυρίως της υποπαραλλαγής Β.4 της «Όμικρον».

Είναι άλλωστε αυτή η υποπαραλλαγή, που προκάλεσε μία νέα μαζική έξαρση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, στην Νότια Ασία και στις ΗΠΑ, η οποία ευτυχώς όμως, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της, τη μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά και την ήπια νοσηρότητα, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τις δομές υγείας.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς η υποπαραλλαγή Β.4 φαίνεται πως κερδίζει σημαντικό έδαφος κυρίως στην Αττική, κάτι που σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων και περιορισμών, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως επισήμανε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά σίγουρα υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση.

Τα νέα εμβόλια

Από την άλλη το ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

Στη δυνατότητα πρόβλεψης νέων παραλλαγών και στη νέα σειρά εμβολίων, που εκτός απροόπτου θα χρειαστεί να γίνουν. «Θα θέλαμε ωστόσο τα νέα εμβόλια να μην είναι σε πολλαπλές δόσεις, αλλά σε μία, για να προστατευθεί ο πληθυσμός πιο εύκολα και γρηγορότερα. Περιμένουμε και τα εμβόλια δεύτερης γενιάς, που θα στοχεύουν στις παραλλαγές του ιού, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν και πόσο αποτελεσματικά θα είναι», ανέφερε η κα Ντζάνη, που απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση και για όσους προβλέπεται ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, χωρίς να περιμένουν το Φθινόπωρο.

Υπερευαισθησία και παραπληροφόρηση

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο μεταξύ και στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η έντονη συζήτηση που απασχόλησε την επικαιρότητα αρχικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και στη συνέχεια, με την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, έχει υποχωρήσει σημαντικά. Η κα Ντζάνη ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως τα συγκεκριμένα νοσήματα έπαψαν κιόλας να απασχολούν ή να ανησυχούν και την ιατρική κοινότητα.

«Η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά συνεχίζει να ανιχνεύεται και πλέον έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το προφίλ των παιδιών, το υπόβαθρό τους, ενώ και η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να βρίσκεται υπό μελέτη. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι υπάρχει μία υπερευαισθησία. Χρειάζεται όμως ενημέρωση και κοινή λογική. Σωστά γίνεται η ενημέρωση για τα νοσήματα αυτά, και θα μάθουμε να ελέγχουμε και την υπερβολή. Είδαμε όμως, ότι όποια νέα ανοσολογική οντότητα εντοπίζεται, ειδικά μάλιστα αν διακρίνεται και από μεταδοτικότητα, τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», κατέληξε.

Πηγή: epirusonline.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πολύτιμη συμβολή εθελοντών στα ΑμεΑ και τον προσβάσιμο τουρισμό στον Δήμο Κατερίνης

Επόμενο άρθρο

Mε επιτυχία η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία» στην Χαλκίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar