Μητσοτάκης: Σωστή η διάταξη υποχρεωτικότητας εμβολιασμών- Η αναφορά στο άρθρο 25 του Συντάγματος

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη»

Χθες η Ελλάδα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών, αλλά «είναι απολύτως βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Δέλτα καθιστά υποχρεωτικό να ενταθούν οι προσπάθειες για εμβολιασμό πολιτών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνάντηση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα πρέπει να μπούνε στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα, να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουνε αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στη διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας αλλά και για όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη, ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουνε πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουνε να εμβολιαστούν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

«Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας, θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Μητσοτάκης «απαντά» στους ανεμβολιαστές με το άρθρο 25 του Συντάγματος

«Δυστυχώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο. Και όπως είναι και περίοδος διακοπών που έχουμε όλοι την ανθρώπινη τάση να χαλαρώνουμε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε ασφαλείς», είπε παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το σημαντικότερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι και ανάμεσά τους πολλοί νέοι» παρατήρησε η Πρόεδρος της Δημορκατίας. 

 «Πρέπει λοιπόν να προσχωρήσουμε όλοι και η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης και όταν πρόκειται για ένα ζήτημα αποκλειστικά επιστημονικό όπως είναι αυτό του εμβολιασμού, η υιοθέτηση απόψεων, αντιεπιστημονικών εκτιμήσεων και θεωριών, δεν βλάπτει μόνο, δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή όσων τις ασπάζονται αλλά και όλων ημών των υπολοίπων. Και γι’αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα στα πλαίσια της δικής του ελευθερίας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του (…) τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή ατομικά είμαστε φορείς της ανθρώπινης αξίας το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης και να φροντίζουμε τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα».

Πηγή: lifo.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή ταξίδια

Επόμενο άρθρο

Κατασκηνώσεις ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar