Μοναξιά: Πώς επηρεάζει την έκβαση μιας χειρουργικής επέμβασης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Οι ασθενείς που δεν έχουν κάποιον στο πλευρό τους σαν παρηγοριά μετά από μια χειρουργική επέμβαση κινδυνεύουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Το αίσθημα της μοναξιάς θα μπορούσε πραγματικά να στοιχίσει τη ζωή των ηλικιωμένων που έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Όπως συμπέρανε νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που υποβάλλονται σε επείγουσες ή αναγκαίες επεμβάσεις και αισθάνονται μοναξιά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν μέσα σε 30 μέρες.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρ. Mary R. Shen από το Center for Healthcare Outcomes and Policy στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, επικεντρώθηκε σε στοιχεία 4.453 ηλικιωμένων ενηλίκων, με μέση ηλικία τα 75 έτη, για να διαπιστωθεί εάν η μοναξιά σχετίζεται με τη μετεγχειρητική θνησιμότητα. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement Study. Συνολικά, το 14,0% των ασθενών υποβλήθηκε σε κάποια επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μη προσαρμοσμένο ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών ήταν 1,8% (0,9% και 7,4% στην ομάδα των εκλεκτικών και μη εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων, αντίστοιχα). Μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση, η μοναξιά δεν σχετιζόταν με υψηλότερες πιθανότητες θανάτου στις 30 ημέρες.

Ωστόσο, όσοι υποβλήθηκαν σε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση διέτρεχαν τις υψηλότερες πιθανότητες θανάτου μέσα στις 30 ημέρες μετά το χειρουργείο.

«Ο επιπολασμός της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων και η συσχέτισή της με τη θνησιμότητα μετά από μια χειρουργική επέμβαση που δεν μπορεί να αναβληθεί υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη μετεγχειρητική υποστήριξη αυτών των ασθενών», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παραδόθηκε η παιδική χαρά για ΑμεΑ στη Λαμία

Επόμενο άρθρο

Καρκίνος του πνεύμονα: Η προληπτική αξονική χαμηλής ακτινοβολίας σώζει ζωές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar