NYT: Δεύτερη διακοπή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca από σοβαρή ασθένεια σε εθελοντή

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στην αποκάλυψη πως μία ακόμα γυναίκα είχε σοβαρές παρενέργειες από το δοκιμαστικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca προχώρησαν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια γυναίκα, η οποία συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου στη Βρετανία και μετά τη λήψη δόσης, εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.  H AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε, σε τοποθέτησή της, τη διάγνωση στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, άνθρωπος από το στενό περιβάλλον της δεύτερης γυναίκας που νόσησε, μίλησε στους Times και επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια είχε επισημανθεί ως εγκάρσια μυελίτιδα.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί μερικές φορές να είναι το πρώτο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία περιλαμβάνει πιο περίπλοκα συμπτώματα. Αλλά η μυελίτιδα μπορεί επίσης να συμβεί όταν το σώμα έρθει σε επαφή με έναν μολυσματικό παράγοντα όπως έναν ιό. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιεί έναν ιό που προορίζεται να μεταφέρει γονίδια κορωνοϊού σε ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλέσει ανοσοαπόκριση που θα προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό. 

«Οι ειδικοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχουσες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία. Αυτές οι περιπτώσεις ώθησαν την εταιρεία να σταματήσει τις δικές της δοκιμές δύο φορές, τη δεύτερη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ασθένησε κι άλλη συμμετέχουσα», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται ότι «οι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ. Περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρενέργεια που παρατηρήθηκε και σε δεύτερη συμμετέχουσα στις δοκιμές του εμβολίου, είναι σπάνια, αλλά κρίνεται σοβαρή, και οι ειδικοί δήλωσαν ότι η εύρεση ακόμη και μιας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων στη δοκιμή θα μπορούσε να είναι «κόκκινη σημαία» και να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca. «Εάν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, τότε αυτό αρχίζει να μοιάζει με επικίνδυνο μοτίβο», δήλωσε ο Mark Slifka, ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. «Εάν εμφανιστεί μια τρίτη περίπτωση νευρολογικής νόσου στην ομάδα εμβολίων, τότε αυτό μπορεί να να σημειώσει και το τέλος του εμβολίου».

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι την περασμένη Παρασκευή, το CNN αποκάλυψε στοιχεία από το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε η εθελόντρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με αυτά, η 37χρονης εθελόντρια «εκδήλωσε επιβεβαιωμένη εγκάρσια μυελίτιδα» μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου AZD1222.

Στο μεταξύ, δημοσίευση 111 σελίδων της AstraZeneca, γνωστή ως πρωτόκολλο, τονίζει ότι ο στόχος που έχει τεθεί, είναι ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, το όριο δηλαδή που έχει καθορίσει ο αμερικανικός οργανισμός FDA. «Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση», αναφέρουν οι New York Times

Πηγή: sofokleousin.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αυτό το αυτόνομο ταξί για ΑμεΑ κέρδισε βραβείο

Επόμενο άρθρο

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Δικαιώματα των ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar