Αυτό το αυτόνομο ταξί για ΑμεΑ κέρδισε βραβείο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η υγειονομική κρίση του COVID-19, δημιούργησε νέες προκλήσεις στην κινητικότητα, με κοινωνικές αποστάσεις που επηρεάζουν τις δημόσιες μεταφορές και τη ροή της κυκλοφορίας.

Απάντηση στα σημερινά προβλήματα, που ενδεχομένως να είναι και του αύριο, έρχεται να δώσει η σχεδιαστική πρόταση ενός αποφοίτου σχεδιασμού μεταφορών από το Πανεπιστήμιο Staffordshire, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ο Marius Lochner, ανέπτυξε μια μοναδική λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους – και ιδίως εκείνους με περιορισμένη κινητικότητα – να μετακινούνται με ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα ακολουθούν την κοινωνική απόσταση.

Η ιδέα «muvone», που από το όνομά της αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν επιβάτη, κέρδισε μάλιστα το βραβείο Ford «New Norm Mobility Award», στον σχετικό διαγωνισμό αποφοίτων σχεδιασμού. Ως αυτόνομο ταξί για έναν επιβάτη, το «muvone» δίνει προτεραιότητα στην ασφαλή ατομική κινητικότητα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν όπου και όταν θέλουν με άνεση.

Η ιδέα «muvone» διαθέτει μινιμαλιστικό εσωτερικό με επίπεδες επιφάνειες και υλικά που καθαρίζονται εύκολα, ώστε το όχημα να μπορεί να απολυμανθεί μεταξύ των διαδρομών. Σχεδιασμένο για να επιτρέπει μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη σε μια εποχή που τα άτομα με ειδικές ανάγκες το χρειάζονται περισσότερο, η ευκολία προσβασιμότητας καθιστά το «muvone» εξαιρετικά κατάλληλο για ηλικιωμένους και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

Το βραβείο είναι μέρος των «New Designers Awards» – η μεγαλύτερη μεταπτυχιακή έκθεση σχεδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη νικηφόρα ιδέα του, ο Lochner θα λάβει ποσό 1.000 λιρών (1.120 ευρώ), καθώς και ένα εξάμηνο καθοδήγησης από τους επικεφαλής σχεδιαστές της Ford Ευρώπης Ernst Reim και Sonja Vandenberk, οι οποίοι ήταν μέρος της κριτικής επιτροπής μαζί με τους Hamilton και Amko Leenarts – Ευρωπαίος διευθυντής σχεδιασμού της Ford.

Το βραβείο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Top Gear Magazine. Ο Τσάρλι Τέρνερ, διευθυντής του Top Gear, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής και έδωσε λεπτομερή σχόλια για όλες τις προτάσεις σχεδιασμού.

Άλλες έξυπνες ιδέες σχεδίασης, ήταν ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικό φορτηγό, όχημα χωρίς οδηγό και όχημα που θα μπορούσε να μετατραπεί από σπορ αυτοκίνητο σε φορτηγό με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πηγή: sport24.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ζήτησαν ράμπες, πάρκινγκ, ηχητικά φανάρια εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

NYT: Δεύτερη διακοπή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca από σοβαρή ασθένεια σε εθελοντή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar