Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Μέσω του Ινστιτούτου δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζουμε»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Διαβάστε όσα είπε στην «ΠΡΑΣΙΝΗ» ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των κωφών ή βαρήκοων αθλητών για μάσκες που να τους προστατεύουν από τον κορονοϊό, αλλά παράλληλα να μην εμποδίζεται η χειλεανάγνωση, το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ σε συνεργασία με την PTA rehab δημιούργησε την πρώτη μάσκα με αντιθαμβωτική διαφάνεια Παγκοσμίως, που δημιουργήθηκε με τεχνολογία 3D printing-

Η «Πράσινη» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και ψυχολόγο του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρη Πετρούνια για το πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πως φτάσαμε στην υλοποίησή της.

Για πείτε μας πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα για τη δημιουργία της ειδικής μάσκας για κωφούς και βαρήκοους;
«Με το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας στο τμήμα ΑμεΑ έχουμε μπει πλέον εδώ και μήνες σε ρυθμούς καθημερινής έρευνας για την υλοποίηση καινοτομιών. Το τελευταίο εγχείρημα προέκυψε… τυχαία και βασιζόμενο στην παρατήρηση. Πριν ένα μήνα ένας ολιγόλεπτος περίπατος αποφόρτισης με έφερε σε επαφή με κωφό άτομο, το οποίο δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με υπάλληλο κατά την προσπάθεια αγοράς είδους πρώτης ανάγκης. Η στεναχώρια και η αγανάκτισή του ήταν έκδηλη. Η επαφή μου όλα αυτά τα χρόνια με αθλητές ΑμεΑ με έμαθε να τους παρατηρώ ενεργοποιώντας την ενσυναίσθηση και μέσω του Ινστιτούτου να προσπαθώ να δίνω λύσεις. Κατά αυτό τον τρόπο γεννήθηκε και η ιδέα αυτής της καινοτόμας μάσκας».

Ποιοι ήταν αυτοί που βοήθησαν και συνετέλεσαν στην υλοποίησή της ιδέας αυτής;
«Επιστρέφοντας σπίτι είχα ήδη σκεφτεί το πως θα έπρεπε να σχεδιαστεί περίπου η μάσκα, αφού εντόπισα πως η δυσκολία υφίσταται στην οπτική επαφή του κωφού ατόμου με το στόμα του συνομιλητή του (χειλεανάγνωση). Επικοινώνησα με τον Αγησίλαο Κυριαζή που είναι σχεδιαστής της PTA και κάνει 3D εκτυπώσεις και κάπου εκεί ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας.

Οι συνεργάτες μας πια της PTA rehab -Αγησίλαος και Μάρκος Κυριαζής- ξεκίνησαν από το μηδέν το σχεδιασμό, την αναζήτηση υλικών και τη τελική συναρμολόγηση κι εκτύπωση. Έγιναν αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στη τελική μορφή.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά την Ολυμπιονική κωφών στο Ταεκβοντό, Δήμητρα Πασχάλη, που μας εξήγησε πως να αποφύγουμε αστοχίες, αλλά και τον Σύλλογο Ανθρώπων Σκπ Αυτοάνοσα ΑμεA Και Φίλων Αυτών Το Στεκι – Steki για την γενικότερη συναισθηματική υποστήριξη».

Η πρώτη παγκοσμίως 3D μάσκα προστασίας κωφών και βαρήκοων

Οι μάσκες του εμπορίου δυσχεραίνουν την επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων αφού παρεμποδίζεται η χειλεανάγνωση. Η συνεργασία του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναικού ΑμεΑ με την PTA rehab έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη παγκοσμίως μάσκα προστασίας κωφών και βαρήκοων από τον κορονοϊό η οποία μάλιστα δημιουργήθηκε με τεχνολογία 3D printing !Η μάσκα αυτή θα φέρει χαρακτηριστικό εμπρόσθιο άνοιγμα με αντιθαμβωτική διαφάνεια ,ώστε να γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των χειλιών και του στόματος από τον εκάστοτε συνομιλητή. Επίσης η κατασκευή της θα είναι από βιοδιασπόμενη πρώτη ύλη καθώς και προστατευτικό αφρώδες υλικό για καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότερη απορρόφηση σταγονιδίων. Θα φέρει δύο φίλρα εκατέρωθεν της εμπρόσθιας οπής για επαρκή αερισμό και θα προσαρμόζεται με ελαστικούς ιμάντες στο οπισθιο μέρος της κεφαλής και παράλληλα από τα ώτα ,βοηθώντας κατά αυτό το τρόπο και τη χρήση ακουστικού βαρηκοΪας .Η επίσημη εφαρμογή του project συνεργασίας του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναικού ΑμεΑ και της PTA Rehab Ecorthotics θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.Ευχαριστούμε θερμά για τις συμβουλές και τις τροποποιήσεις,που υπέδειξε μετά από αρκετές δοκιμές, αλλά και την παρουσίαση του παραπάνω βίντεο την Ολυμπιονίκη Κωφών Deaflympics Tae Kwon Do και Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών Κωφών IMAFD , Δήμητρα Πασχάλη. Επίσης ευχαριστούμε για την υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα το Σύλλογο Ανθρώπων Σκπ Αυτοάνοσα ΑμεA Και Φίλων Αυτών Το Στέκι – Steki.

Gepostet von Παναθηναϊκός ΑμεΑ – Panathinaikos People with Disabilities am Donnerstag, 30. April 2020

Πηγή: www.leoforos.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Μάσκες για τον κορωνοϊό: Το 50% της παραγωγής σε ευπαθείς ομάδες δωρίζει ο όμιλος Πλαστικά Θράκης

Επόμενο άρθρο

Κομμωτήρια: Λούσιμο, βαφή, χτένισμα με μέτρα προστασίας στη νέα καθημερινότητα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar