Παίρνετε φάρμακα για υπέρταση και στατίνες: Σας ενδιαφέρει!

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ανασκόπηση της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας για την πρόγνωση της νόσου COVID-19 από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος φέρνει στο φως ενδιαφέρονται και πιθανώς επιστημονικά σημαντικά αποτελέσματα.

Προστατεύουν τα φάρμακα για την υπέρταση και οι στατίνες από το θάνατο;

Σε πρόσφατη δημοσίευση (1 Μαΐου 2020) στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘The New England Journal of Medicine’ οι Mehra και συνεργάτες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έως σήμερα διεθνή σειρά που συμπεριέλαβε 8910 ασθενείς από 169 νοσοκομεία σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. 515 ασθενείς (5,8%) απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Στην πολυπαραγοντική ανάλυση των δεδομένων οι παράγοντες που συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου ήταν τα παρακάτω:

  • Η ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη (θνησιμότητα 10%  έναντι 4,9% για τους ασθενείς ≤65 ετών)
  • Η στεφανιαία νόσος (10,2%  έναντι 5,2% για τους ασθενείς χωρίς στεφανιαία νόσο)
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια (15,3% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Η ύπαρξη καρδιακών αρρυθμιών (11,5% έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς ιστορικό αρρυθμίας)
  • Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (14,2%  έναντι 5,6% για τους ασθενείς χωρίς πνευμονική νόσο)
  • και το κάπνισμα (9,4%  έναντι 5,6% για τους πρώην καπνιστές ή μη καπνιστές). 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με αναστολέα μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (φάρμακα για την υπέρταση) είχαν 67% μικρότερη πιθανότητα θανάτου, ενώ όσοι λάμβαναν αγωγή με στατίνη (φάρμακα για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης) είχαν 65% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.  

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συμπεριέλαβε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών επιβεβαίωσε πως τα υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. 

Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν στατίνες κατά τη διάγνωση του COVID-19 είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

Πηγή: capital.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γονιός βάφει το σχολείο του παιδιού του εθελοντικά και το κάνει υπέροχο!

Επόμενο άρθρο

Ειδικό μηχάνημα για τα Αμεα στην παραλία Κάτω Διμηνιού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar