Πώς οι τετράποδοι φίλοι μας βελτιώνουν τις ζωές των ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι τετράποδοι φίλοι μας, εκτός από όλα όσα σημαίνουν για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ζωές των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μοιραζόμαστε μαζί του στιγμές της καθημερινότητάς μας, μάς προσφέρει άφθονα χαμόγελα, μας γεμίζει αγάπη και αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Είναι όμως και κάτι παραπάνω από αυτό: με την κατάλληλη εκπαίδευση, είναι σε θέση να προσφέρει καθημερινά τη βοήθειά του και μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στη ζωή ενός παιδιού ή ατόμου με ειδικές ανάγκες, φυσικά λαμβάνοντας την κατάλληλη εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λεγόμενος σκύλος-βοηθός. 

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Σκύλος-βοηθός ατόμων με κινητικά προβλήματα: Μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα, βοηθάει στις διαδικασίες ένδυσης- υπόδησης, βοηθάει το άτομο να καθίσει ή να σηκωθεί, βοηθάει στα ψώνια, μπορεί να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Σκύλος-βοηθός ατόμων με αυτισμό: Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, προστασία και ασφάλεια, συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Σκύλος-βοηθός ατόμων με επιληψία ή λοιπών παθήσεων που προκαλούν κρίσεις: Αναγνωρίζει ήχους, κινήσεις ή αλλαγές στο άτομο και ενημερώνει τους οικείους για την επερχόμενη κρίση, με το γάβγισμα ή άλλο τρόπο.

Σκύλος-βοηθός ατόμων με προβλήματα όρασης: Βοηθά το άτομο να επιτελέσει τις καθημερινές του εργασίες, εντός και εκτός σπιτιού (πχ να διασχίσει αποτελεσματικά το δρόμο).

Σκύλος-βοηθός ατόμων με προβλήματα ακοής: Ανταποκρίνεται σε ήχους και ειδοποιεί το άτομο.

Σκύλος-βοηθός σε περιπτώσεις διαταραχών και συνδρόμων: Συμβάλλει στη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, βοηθά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της διαταραχής τους και τα άτομα με διατροφικές διαταραχές να αλλάξουν συνήθειες.

Σκύλος-βοηθός πολλαπλών υπηρεσιών: Παρέχει βοήθεια σε άτομα που παρουσιάζουν ταυτοχρόνως πολλαπλές δυσκολίες.

Σκύλος-βοηθός ατόμων με άνοια/Alzheimer: Συμβάλλει στη μείωση των συναισθημάτων κατάθλιψης και μοναξιάς, αναγνωρίζει και εμποδίζει ανεπιθύμητες συμπεριφορές (πχ απομάκρυνση του ατόμου) και συμβάλλει στον εντοπισμό του ατόμου σε περίπτωση που χαθεί.

Πώς οι τετράποδοι φίλοι μας βελτιώνουν τις ζωές των ΑΜΕΑ
Πηγή εικόνας: wagwalking.com

Οι μικροί, τετράποδοι φίλοι μας, είναι τελικά κάτι παραπάνω από απλοί φίλοι μας: είναι οι ήρωές μας!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
– Τούντα, Ι. (2019). Σκύλοι: Αλλάζουν τις ζωές των ατόμων με ειδικές ανάγκες – ygeiamou.gr
Φωτοπούλου Ε.Ζ. Η επίδραση των κατοικίδιων στην στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών -amea-care.gr
maxmag.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κίνδυνος να χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ – Επιστολή προς Χατζηδάκη

Επόμενο άρθρο

Rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου πλέον και στην Ελλάδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar