Πρόγραμμα Health-IQ: Μέτρηση και αξιολόγηση υπηρεσιών Υγείας πλέον στην Ελλάδα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Λύση στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας αναμένεται να δώσει η υλοποίηση του προγράμματος «Health-IQ». Επιδίωξη αποτελεί ο προσδιορισμός και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας.

Άξονες της αναβάθμισης της Υγείας στην Ελλάδα, είναι η ασφάλεια και παρεχόμενες υπηρεσίες με βάση επιστημονικές ενδείξεις. Επίσης, η Υγεία στην χώρα μας μέσα από το όραμα που υπηρετεί το πρόγραμμα θα μετατραπεί σε βιώσιμη και ανθρωποκεντρική καθώς και προσβάσιμη σε όλους. Στο πνεύμα αυτό συνένωσαν τις δυνάμεις τους το Υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα. Εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος  πραγματοποίησαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Χαιρετώντας την έναρξη του προγράμματος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι « ορόσημο ούτως ώστε να αναδιαμορφώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας(…)Το Health-IQ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το πρόγραμμα να έχουμε την χαρτογράφηση των δεικτών που θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε πολιτική με βάση τα δεδομένα». Μιλώντας για τις επερχόμενες αλλαγές η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός πληθυσμιακού μοντέλου στην Πρωτοβάθμια, αναφερόμενη σε « Integrated Public & Primary Healthcare Model» που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας. Εκτιμάται πως η εφαρμογή του θα μειώσει θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα βελτιώσει τους δείκτες ζωής του πληθυσμού και θα μειώσει σημαντικά τις οικονομικές ανισότητες στην υγεία και ειδικά στην παιδική ηλικία.

Με την σειρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως «το Health IQ Project, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας μέσω της καταγραφής, της μέτρησης και της αξιολόγησης της ποιότητας και της προσβασιμότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα υψηλής ποιότητας».

Επίσης, ο  υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δίνοντας έμφαση στο χαρτοφυλάκιο του επεσήμανε «η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που νομοθετούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το σχέδιο νόμου που σύντομα θα αναρτηθεί για διαβούλευση εστιάζει στη ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης και διοίκησης του συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.».

Από την δική του πλευρά ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge  σημείωσε ότι «το έργο HEALTH-IQ είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης. Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η αποστολή μας είναι σαφής: να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Σε μια πρωτοπορία της Ελλάδας στάθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα,  Δρ. João Breda ισχυριζόμενος ότι «Το Πρόγραμμα HEALTH-IQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη στροφή στην καινοτομία και την αριστεία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας».

Πηγή: virus.com.gr/

Προηγούμενο άρθρο

6 σημάδια που φανερώνουν κατάθλιψη σε έναν άντρα

Επόμενο άρθρο

Το στρες βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου – Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar