Ραφήνα: Ερώτηση στη Βουλή για τα έργα προσπελασιμότητας για ΑμεΑ στο Μπλε Λιμανάκι

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ Αβδελάς και Χήτας με θέμα:

«Ανάγκη συνεννόησης αρμόδιων φορέων για την προσπελασιμότητα της παραλίας Μπλε Λιμανάκι για πολίτες ΑμεΑ στη Ραφήνα»

Αναλυτικά στην ερώτηση τους αναφέρουν:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Ραφήνας, σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ ταλαιπωρίας και αντεγκλήσεων μεταξύ φορέων του Δημοσίου έχει εξελιχθεί η διάνοιξη ενός διαδρόμου ήπιας μετακίνησης – διαφυγής ΑμεΑ στην παραλία, στην περιοχή Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας.

Το έργο που αποσκοπούσε στην προσπελασιμότητα της παραλίας Μπλε Λιμανάκι για πολίτες ΑμεΑ εντάσσεται στο ευρύτερο έργο αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά του 2018 και εκτελούντο εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ραφήνας. Οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρώντας ότι το εκτελούμενο έργο θα επέφερε περιβαλλοντική καταστροφή, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενοι. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι δεν είχαν ακολουθηθεί μια σειρά από τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες και διαδικασίες.

Δεν είχε γίνει ο έλεγχος της συμβατότητας των τεχνικών μελετών με το εγκεκριμένο Master Plan Λιμένος Ραφήνας. Δεν είχε ληφθεί η απαιτούμενη απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την άδεια κατασκευής του έργου μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ραφήνας.

Δεν είχε ληφθεί απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Επιπροσθέτως, πέρα από όλες τις παραβάσεις που προαναφέρθηκαν, δεν είχε προηγηθεί και η παραχώρηση της χρήσης του χώρου για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν να διακοπούν οι εργασίες και τα χωματουργικά έργα να μείνουν στη μέση.

Επίσης, οι φορείς του ευρύτερου Δημοσίου θα έπρεπε να αποζημιώσουν τον εργολάβο, που δέσμευσε και διέθεσε πόρους για την εκτέλεση ενός έργου που σταμάτησε. Ένας πολίτης εύλογα θα διερωτόταν για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να σχεδιαστεί και να αδειοδοτηθεί ένα έργο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην Ελλάδα. Είναι τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι φορείς, πριν προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός έργου; Μέσα σε έναν κύκλο αναξιοπιστίας και αυθαιρεσίας δυστυχώς η εκτέλεση δημοσίων έργων πολλές φορές έχει την ανωτέρω κατάληξη.

Η ασυνεννοησία, η ευθυνοφοβία, ο παραλογισμός και τα μικροσυμφέροντα αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας, όσων έχουν σχέση με το Δημόσιο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο έργο. Εδώ πρόκειται για ένα έργο μήκους κάποιων δεκάδων μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων. Καιρός λοιπόν να γίνει ανασχεδιασμός, αναθεώρηση και να υπάρξει επιτέλους συνεννόηση μεταξύ αρμόδιων φορέων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να προχωρήσει η διάνοιξη του διαδρόμου ήπιας μετακίνησης – διαφυγής ΑμεΑ στην παραλία, στην περιοχή Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκομένων κατά την τέλεση δημοσίων έργων;

3. Προτίθεσθε άμεσα να ιδρύσετε κάποιον φορέα που θα έχει σαν κύρια αρμοδιότητα την οργάνωση, τον έλεγχο, την καθοδήγηση και τον συντονισμό των εμπλεκομένων και των πεπραγμένων τους κατά την τέλεση δημοσίων έργων;

4. Από τη στιγμή που οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκτέλεσης δημόσιου έργου είναι αποτυπωμένες θεσμικά και νομοθετικά, για ποιο λόγο συμβαίνουν όλες αυτές οι παρατυπίες και έχουμε φαινόμενα σαν αυτό στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας;

Πηγή: irafina.gr

Προηγούμενο άρθρο

Για πόσες μέρες μπορούμε να φοράμε τις μάσκες N95, σύμφωνα με τους ειδικούς

Επόμενο άρθρο

Μόσιαλος: Σύντομα η κορύφωση του πανδημικού κύματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar