Κορωνοϊός: Η ελπίδα να αποφύγουμε την πανδημία μάλλον χάθηκε αυτή την εβδομάδα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πρώτο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική.
11 χώρες ανακοίνωσαν την εμφάνιση πρώτου κρούσματος το τελευταίο 24ωρο ενώ πολλές ακόμη βλέπουν τον αριθμό αυτών να πολλαπλασιάζεται.

Κάθε ελπίδα ο κορωνοϊός να περιοριστεί κατά κύριο λόγο στην Κίνα, εξανεμίστηκε τις τελευταίες ημέρες μετά και την έξαρση στην Ιταλία που ήταν όμως μόνο η αρχή μιας σειράς ανακοινώσεων για την εμφάνιση πρώτων πρώτων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και για πρώτη φορά σε χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής, τη Νιγηρία.

Η μια μετά την άλλη τα τελευταία 24ωρα οι χώρες, προχωρούν, όπως επισημαίνει το Reuters, σε σοβαρές πλέον προετοιμασίες δημιουργώντας αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό  αφού οι απαιτήσεις στην περίπτωσης της επιδημίας κορωνοϊού είναι τεράστιες και η πανδημία δεν φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί.  

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο κορωνοϊός «λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις»μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική, επαναλαμβάνοντας ότι ο ιός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες «αν όχι, όλες τις χώρες».

Στο μεταξύ για τους τρομαγμένους επενδυτές η πανδημία μοιάζει να είναι ήδη μια πραγματικότητα αφού είναι εμφανή τα σημάδια τρόμου μπροστά στην ύφεση που βλέπουν να πλησιάζει.

«Ο κορωναϊός μοιάζει να έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά πανδημίας. Οι αγορές μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο κίνδυνο εάν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει αυτό και πόσο σοβαρές θα είναι οι εξελίξεις», σχολιάζει ο δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Τι κάνουμε σε περίπτωση περιορισμού στο σπίτι λόγω κορονοϊού -Τι δεν κάνουμε ποτέ εάν έχουμε
Τι κάνουμε σε περίπτωση περιορισμού στο σπίτι λόγω κορονοϊού -Τι δεν κάνουμε ποτέ εάν έχουμε συμπτώματα
Απλές οδηγίες που μπορείτε να τηρήσετε εύκολα, χρήσιμα τηλέφωνα, λίστα νοσοκομείων.

Πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Ενας Βρετανός πέθανε από τον κορωνοϊό, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα στην Ιαπωνία, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Είναι ο πρώτος Βρετανός που χάνει τη ζωή του από τον ιό. Ο άτυχος άνδρας ήταν ένας από τους τέσσερις Βρετανούς που έπρεπε να παραμείνουν στην Ιαπωνία αφότου δεκάδες ακόμα, οι οποίοι είχαν εξεταστεί αλλά βρέθηκαν αρνητικοί στην ασθένεια, επαναπατρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα. 

Συνολικά 705 επιβάτες και πλήρωμα από το Diamond Princess επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν μολυνθεί από τον COVID-19, με έξι από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί έως τώρα 19 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ένα στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα ακόμη στην Ουαλία.

Ο κορωνοϊός των 5 ηπείρων 

Μέσα σε ένα 24ωρο 11 χώρες ανακοίνωσαν την εμφάνιση πρώτου ή πρώτων κρουσμάτων, με τελευταίες τη Νιγηρία -που είναι επίσης το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην υποσαχάρια Αφρική – και τις Λιθουανία, Λευκορωσία και Νέα Ζηλανδία. Την ίδια στιγμή όλες και περισσότερες χώρες στην Ευρώπης βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνει τη στιγμή που στην Κίνα φθίνει.

Στην Ιταλία την μεγαλύτερη εστία του κορωνοϊού στην Ευρώπη (και δεύτερη παγκοσμίως πέραν της Κίνας) ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 17 και νοσούν 655 άτομα. Στα δε νοσοκομεία στην Λομβαρδία, με τους 50.000 πολίτες σε καραντίνα,  παρατηρείται μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές. Παράλληλα έκκληση απευθύνουν οι γονείς παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, ζητώντας να σταματήσουν να δημοσιοποιούνται -από ανεύθυνους συμπολίτες τους- τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύ χειρότερη είναι σήμερα και η κατάσταση στην Νότιο Κορέα -που αποτελεί την πρώτη μεγαλύτερη εστία του ιού παγκοσμίως μετά την Κίνα- καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό έφθασε τους 2.022 με 256 επιπλέον κρούσματα το τελευταίο 24ωρστη χώρα ενώ ο αριθμός των νεκρών παράμεινε σταθερός τις τελευταίες δύο ημέρες στους 13.

Δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό ασθενείς που ανάρρωσαν αλλά βρέθηκαν εκ νέου
Δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό ασθενείς που ανάρρωσαν αλλά βρέθηκαν εκ νέου θετικοί Διαπίστωση της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας για τον COVID-19.

Επίσης στο Ιράν (δεύτερη μεγαλύτερη εστία του κορωνοϊού πέραν της Κίνας) παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων αφού καταγράφηκαν 143 αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 388 ενώ αυτός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 26.  Επίσης άλλη μία μία γνωστή προσωπικότητα του Ιράν που νοσεί είναι ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου. Σημειώνεται πως οι αρχές της χώρας επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών και έλαβαν μια σπάνια απόφαση: να ακυρώσουν τη μεγάλη, εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη και στις πρωτεύουσες άλλων 22 επαρχιών, ανάμεσά τους και στις ιερές πόλεις των σιιτών Κομ και Μασχάντ.

Στην Ιαπωνία (την τρίτη μεγαλύτερη εστία του κορωνοϊού πέραν της Κίνας) με τα 226 κρούσματα και τους τέσσερις νεκρούς και τις πιέσεις της κυβέρνησης για την λήψη περισσότερων και πιο αυστηρών μέτρων πρόληψης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να κλείσουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα και πιθανότατα μέχρι τα τέλη. Πρόκειται για μια απόφαση που θα επηρεάσει 13 εκατ. μαθητές και ακόμη περισσότερους γονείς. 

Πάντως στην ηπειρωτική Κίνα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι και 327 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να διαμορφώνεται σε 2.788 και 78.824 αντίστοιχα. 

Πηγές: ReutersAFP, www.huffingtonpost.gr

Προηγούμενο άρθρο

Θεσσαλονίκη: Αναβάλλεται συναυλία καλλιτεχνών ΑμεΑ στη Θέρμη

Επόμενο άρθρο

Σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης το Άσυλο Ανιάτων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar