Στοματική υγιεινή: Οι δύο συνήθειες που «απομακρύνουν» την άνοια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Αυτές είναι οι δύο συνήθειες στοματικής υγιεινής, που σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουμε άνοια και γνωστική εξασθένιση.

Τα άτομα με κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Geriatrics Society, η οποία διαπίστωσε ότι η κακή στοματική υγιεινή καθώς και η απώλεια δοντιών αύξησαν τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένισης.

Βούρτσισμα και νήμα καθημερινά

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας», λένε χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια (καλά και κακά). Χρειαζόμαστε αυτά τα βακτήρια για να ζούμε σε ισορροπία και όταν λείπει η οδοντική μας υγιεινή, τα κακά βακτήρια μπορούν να επικρατήσουν και να εγκατασταθούν στα ούλα μας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να επιδεινώσουν τον νευροεκφυλισμό, που θα βλάψει τελικά την γνωστική μας υγεία» επισημαίνουν. «Η στοματική υγεία είναι σημαντική για τη συνολική ποιότητα ζωής μας. Η φροντίδα του στόματός μας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του σώματός μας.

Το στόμα μας είναι πιο εκτεθειμένο στο περιβάλλον και είναι η είσοδος σε ολόκληρο το σώμα».

Η στοματική υγιεινή στο μικροσκόπιο

Η περιοδοντική υγεία αναφέρεται στην υγεία των ούλων, των οστών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την περιοδοντική υγεία με συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να ξεκινήσουν στα αρχικά στάδια της ουλίτιδας, όταν τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν ή να είναι πρησμένα ή κόκκινα. Εάν οι περιοδοντικές παθήσεις εξελιχθούν στην πιο σοβαρή τους μορφή, γνωστή ως περιοδοντίτιδα, τα ούλα μπορεί να «χαλαρώσουν», αφήνοντας τα δόντια εκτεθειμένα και τα δόντια να χαλαρώσουν ή να πέσουν εντελώς.

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει περιοδοντική νόσο περιλαμβάνουν δυσοσμία του στόματος, ευαίσθητα ή χαλαρά δόντια και δυσκολίες στη μάσηση.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η κακή περιοδοντική υγεία συνδέεται με τη γνωστική εξασθένιση.

«Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης μπορεί να υποδεικνύουν τη συμμετοχή πολλαπλών μηχανισμών στη συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής και της γνωστικής υγείας. Η περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη νευροφλεγμονής μέσω συστηματικής φλεγμονής», σημειώνουν.

«Ένας από τους υποθετικούς μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργούνται αυτές οι συνδέσεις, είναι ότι η φλεγμονή στα ούλα επιτρέπει την είσοδο των βακτηρίων, που προκαλούν ασθένεια, στη συστηματική κυκλοφορία.

Τότε αυτά μπορούν να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας σε όργανα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι συνήθειες της καλής στοματικής υγιεινής

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια, τα ούλα και να διατηρήσετε την στοματική σας υγιεινή είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο (ιδανικά τρεις) φορές την ημέρα.

Η χρήση οδοντικού νήματος θα καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη συλλογή βακτηρίων. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό και εξέταση.

Πηγή: vita.gr

Προηγούμενο άρθρο

Άνοια: Οι SOS κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Επόμενο άρθρο

Παγκόσμια ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Πως μπορούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα μνήμης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar