Την αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά διαγιγνώσκεται, μόνο αφού η καρδιά έχει υποστεί αλλοιώσεις.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αιτίες που την προκαλούν είναι άγνωστες για το 70% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Ερευνητές στο The Hospital for Sick Children (SickKids) ανακάλυψαν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά παράγει ενέργεια. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν έναν πιθανό τρόπο πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας, πριν αρχίσει δηλαδή να κλονίζεται η υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα μπορούν επίσης να εξηγήσουν την ποικιλία των αιτιών που ευθύνονται για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε μια υγιή καρδιά, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λυσίνη απομεθυλάση 8 (Kdm8) βοηθά στην ισορροπημένη χρήση ενέργειας, μια διαδικασία γνωστή ως μεταβολισμός, καταστέλλοντας την TBX15, μια άλλη πρωτεΐνη που μειώνει την παραγωγή ενέργειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για την έκφραση γονιδίων, τη διαδικασία με την οποία το DNA μετατρέπεται σε πρωτεΐνες, σε ανθρώπινες καρδιές προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας και διαπίστωσε ότι η KDM8 ήταν λιγότερο ενεργή.

Αυτό επέτρεψε στην TBX15 να εκφραστεί περισσότερο, οδηγώντας σε αλλαγές στο μεταβολισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το TBX15 εκφραζόταν σε υψηλότερα επίπεδα σε καρδιές όπου τα γονίδια παραγωγής ενέργειας καταστέλλονταν πιο έντονα.

«Υπάρχουν πολλά γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας, αλλά μπορέσαμε να εντοπίσουμε αλλαγές σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που συμβαίνουν πολύ πριν από την επιδείνωση της καρδιάς», λέει ο Delgado-Olguín.

Αφού εντόπισαν την αλλαγή στην παραγωγή ενέργειας ως πρώιμο σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, οι ειδικοί διερεύνησαν περαιτέρω πώς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν οι μεταβολικές οδοί για την πρόληψη της ανεπάρκειας. Διαπίστωσαν ότι η οδός δινουκλεοτιδίου αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD+), η οποία ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, ήταν λιγότερο ενεργή. Η ομάδα κατάφερε να παρέμβει και να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια σε ένα μοντέλο ποντικιού παρέχοντας ενέσεις NAD+ και ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας.

«Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η αλλαγή ορισμένων μεταβολικών οδών για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας πριν ξεκινήσει η βλάβη στην καρδιά», λέει ο Delgado-Olguín. «Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για να εντοπίσουμε παιδιά και ενήλικες που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή ισορροπία στην καρδιά τους για να την αποτρέψουμε».

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι τόσο πολύπλοκη», λέει ο Delgado-Olguín. «Αλλά αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ότι η καρδιά ενός ανθρώπου δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια μικρή ηλικία και κινδυνεύει να παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία που στοχεύει σε συγκεκριμένες μεταβολικές οδούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιδείνωση».

Ενώ η διεθνής έρευνα για τη θεραπεία NAD+ στην καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η τελευταία έρευνα από το εργαστήριο Delgado-Olguín θα πυροδοτήσει νέα έρευνα για την έγκαιρη αναγνώριση και την προληπτική θεραπεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΚΜΟΠ Social Net: Δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Πειραιά

Επόμενο άρθρο

Microsoft: Τεχνολογικά εργαλεία και ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar