Το ιρλανδικό θαύμα της ανοσίας – Πρώτη χώρα με πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σχεδόν εννέα στους 10 ενήλικους Ιρλανδούς έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ακολούθησε η χώρα να κρίνεται επιτυχημένο και να βαίνει προς ολοκλήρωση χάρη στην υψηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχόλ Μάρτιν, το ποσοστό των ενηλίκων στην Ιρλανδία που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ανέρχεται σε 88,1%. Βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενήλικων φτάνει το 85,5%, με την Ιρλανδία να ακολουθεί τη Μάλτα και την Ισλανδία -χώρες με πληθυσμό κάτω του ενός εκατ.- στο ποσοστό εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των Ιρλανδών που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, υπερβαίνει το 90%. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει πληθυσμό 4,9 εκατ.

Ο ιρλανδικός πληθυσμός εμβολιάστηκε σε μεγάλο βαθμό βάσει ηλικιακής ομάδας. Αυτόν το μήνα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών κλήθηκαν να εγγραφούν ηλεκτρονικά.

Με βάση τα ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού, ένα ψηφιακό σύστημα υπολογίζει πόσες δόσεις χρειάζονται. Το σύστημα λειτουργεί ξεχωριστά από το υπόλοιπο δίκτυο των Υπηρεσιών Υγείας, συστήματα της οποίας είχαν δεχθεί κυβερνοεπίθεση ransomware τον Μάιο.

Κυρίως νέοι ενήλικες εμφανίζονταν στο κέντρο εμβολιασμού στην πόλη Ναβάν τα πρωινά, στα τέλη Αυγούστου. Αν και είχε μόλις αποσυρθεί από την εργασία της στο σύστημα υγείας, η 66χρονη Τζερ Μακόρνακ αποδέχθηκε τον Φεβρουάριο την πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση του εμβολιαστικού κέντρου, όπου πραγματοποιούνταν έως και 1.000 εμβολιασμοί την ημέρα, αριθμός που θεωρείται εντυπωσιακός για τόσο μικρό χώρο.

Στα τέλη Ιουλίου, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά. «Υπήρξε μεγάλη χαρά όταν τους νικήσαμε», δήλωσε ο καθηγητής συστημάτων υγείας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Άντονι Στέινς. «Ξέρω ότι είναι ανόητο, αλλά παρόλα αυτά έτσι ένιωθαν οι άνθρωποι», είπε στη DW.

Αφού έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο 18χρονος Κέβιν δήλωσε «ειλικρινά ανακουφισμένος», τονίζοντας πως τώρα -ως φοιτητής- μπορεί να επιστρέψει στις αίθουσες. Ο 18χρονος ανησυχούσε ότι θα έπρεπε να ξανακάνει μαθήματα μέσω Διαδικτύου. «Νιώθω ότι ένα μεγάλο βάρος έφυγε από τον ώμο μου», είπε.

Σταθερή ζήτηση για εμβόλιο

Η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε ένα τέταρτο κύμα στην Ιρλανδία. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλειών αυξάνεται πιο αργά από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.

«Πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύονται με COVID σε νοσοκομεία δεν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε η Τζερ Μακόρμακ, προσθέτοντας ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ έχει επίδραση, οδηγώντας πλέον τους πολίτες να σπεύσουν για εμβολιασμό.

Για όσους εμβολιάζονται, η καθημερινότητα γίνεται ευκολότερη στην Ιρλανδία. Μόνο εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID, επιτρέπεται -για παράδειγμα- να εισέλθουν σε παμπ.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι έχουν πίστη στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο Άντονι Στέινς, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία έχει υψηλά ποσοστά και σε άλλους εμβολιασμούς. «Οι Ιρλανδοί επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης μίλησαν με μία φωνή και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν» πρόσθεσε.

Μόνο λίγοι αρνητές

Στην Ιρλανδία βρίσκονται πολλοί λιγότεροι αντιεμβολιαστές σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία. 

Η σταθερή ζήτηση για εμβολιασμούς ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προμηθευτεί επιπλέον 700.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BionTech από τη Ρουμανία, με την πρώτη παρτίδα να παραδίδεται στα μέσα Αυγούστου.

Τα ιρλανδικά κέντρα εμβολιασμού ακολουθούν την ίδια προσέγγιση σε μικρότερη κλίμακα. Στις αρχές Αυγούστου, το κέντρο εμβολιασμού της πόλης Ναβάν προσέφερε δόσεις που επρόκειτο να λήξουν σε άλλα κέντρα όπου υπήρχε ζήτηση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μόσιαλος: Προς αύξηση κρουσμάτων – 40% των Ελλήνων ανεμβολίαστοι μέσα Σεπτέμβρη

Επόμενο άρθρο

Παραολυμπιακοί: Ασημένιο μετάλλιο -το έβδομο για την Ελλάδα- ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar