Τσιόδρας: Η Όμικρον μάς οδηγεί στο τέλος της πανδημίας – Έρχεται νέα πανδημία ψυχικής υγείας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η μετάλλαξη Όμικρον, οδηγεί την πανδημία στο τέλος της επείγουσας φάσης της, τόνισε σήμερα Τρίτη, ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και  πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μία δήλωση, που σίγουρα μας γεμίζει με αισιοδοξία, όσο και εάν οι αριθμοί από τους σκληρούς δείκτες επιμένουν-αν και με μικρή μείωση- και μας προβληματίζουν.

Ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του έτους, θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα επικεντρωθούμε στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους.

Επίσης σημείωσε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός. Όμως φαίνεται ότι μία άλλη πανδημία βρίσκεται ήδη ante portas, αυτή της ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική  και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες, και άρα ένα βήμα πιο κοντά σε μία κανονικότητα, τόνισε ο έγκριτος καθηγητής σε ομιλία του, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο ιός θα έχει ενδημική παρουσία

Ο καθηγητής τόνισε πως προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά παράλληλα και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, καθώς πλέον θα έχει «ενδημική παρουσία», όπως είπε.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, όμως την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων κάτι που οφείλεται στην Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα. «Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο καθηγητής, ενώ παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε συγκεκριμένα.

Προστασία σχεδόν 100% από τις 3 δόσεις εμβολιασμού

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο με τις τρεις δόσεις εμβολίου ανεβαίνει περίπου στο 100%. Χάρη στα εμβόλια στην Ελλάδα, όπως πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Σχετικά δε με το εάν ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον έχει κάποια χρησιμότητα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο, ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Η υβριδική ανοσία και τα long COVID συμπτώματα

Παράλληλα, εξήγησε πως η λεγόμενη «υβριδική ανοσία», δηλαδή, ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο, οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή και στις επιπλοκές του κορωνοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Σχολή ΑμεΑ στο Κέντρο Κοινότητας Δ.Πύλης

Επόμενο άρθρο

Διανομή self-test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς αύριο από τα φαρμακεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar