Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει -Είναι δύσκολη η μάσκα, εγώ τη φοράω 16 με 18 ώρες»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, στο webinar «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, αναγνωρίζοντας ότι τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και δεν συμμορφώνονται.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι φορά μάσκα 16 με 18 ώρες κάθε μέρα και εξέφρασε την ελπίδα να απαλλαχτεί γρήγορα η κοινωνία από αυτές. «Ελπίζουμε να απαλλαγούμε, όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού», είπε συγκεκριμένα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την εμβολιαστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι σε τρεις εβδομάδες το ποσοστό Ελλήνων που λέει «ναι» στο εμβόλιο, από το 65% ανέβηκε στο 72% είπε: «Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κύριος λόγος που αποτρέπει κάποιους να αποδεχθούν το εμβόλιο είναι «αυτός ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε τα εμβόλια για να εμβολιαστούμε», είπε επίσης αναφερόμενος στις παροδικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer / BioNTech μέσα στον Ιανουάριο.

Τσιόδρας: «Μπορεί το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιες μεταλλάξεις – Δεν μας ανησυχεί!»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε: «Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».

Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα να συμβεί με τον κορωνοϊό, το ίδιο που γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. «Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανοσία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου συνδέεται με τη στρατηγική του εμβολιασμού που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα, αλλά και με άλλους παράγοντες.

Η αποτελεσματικότητα του 95% που έδειξαν οι μελέτες, «μένει να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο», είπε, ενώ για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ειδικά μαθηματικά μοντέλα. «Είναι πάρα πολύ περίπλοκο», παραδέχθηκε.

«Παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, π.χ. η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο, μην ξεχνάτε ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά στην ανοσία είπε: «Προς το παρόν εμβολιάζουμε ανθρώπους που έχουν περάσει τη νόσο. Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι, ότι η ανοσία στον κορωνοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια».

Τσιόδρας: «Ήρθε για να μείνει…Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό!»
«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει. Έτσι φαίνεται και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε», είπε ο καθηγητής και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα έχουν κουράσει τον κόσμο και δεν μπορεί να συμμορφωθεί .

Σημείωσε ότι η Πολιτεία να βρει τρόπους να βοηθήσει την κοινότητα και οι επιστήμονες. «Να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο στο να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο, τι δουλεύει, πότε δουλεύει, πώς δουλεύει. Αντί να χτυπάμε την επιδημία με ένα σφυρί, να την χτυπάμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και χειρουργικό τρόπο και με περισσότερα δεδομένα».

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων και την κινητικότητα του πληθυσμού που μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική είναι να τηρούνται τα μέτρα της αποσταστασιοποίησης με ταυτόχρονο εμβολιασμό του πληθυσμού. «Αυτό εξασφαλίζει ένα χαμηλό και σταθερό αριθμό λοίμωξης κι έτσι εξισορροπούνται τα αρνητικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος», σημείωσε.

Ο καθηγητής έκλεισε την ομιλία του με μία ευχή: «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021. Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα», είπε.

Πληροφορίες: iatropedia
Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Πώς ευνοείται η μετάδοσή του σε κλειστό χώρο

Επόμενο άρθρο

«Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown – Η απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar