Υπό έλεγχο πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των κρουσμάτων καρκίνου [μελέτη]

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση στο Journal of the American Chemical Society και τι σχολιάζει μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Η πρωτεΐνη MYC αποτελεί μέρος της υγιούς κυτταρικής δραστηριότητας. Όταν, όμως, αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα, ξεφεύγει από τον κανονικό της ρόλο και συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου. Τώρα, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να εμποδίσουν αυτό να συμβεί.

Μέρος του προβλήματος στον περιορισμό της MYC είναι ότι πρόκειται για μία άμορφη πρωτεΐνη, η οποία δεν έχει μια δομή που να μπορεί να στοχευτεί. 

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCR) κατάφερε να αναπτύξει μια πεπτιδική ένωση, η οποία μπορεί να συνδεθεί ή να αλληλεπιδράσει με την MYC και να το βοηθήσει να τεθεί ξανά υπό έλεγχο.

«Η MYC μοιάζει λιγότερο με τροφή για καρκινικά κύτταρα και περισσότερο σαν ένα στεροειδές που προάγει την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου», λέει ο βιοχημικός Min Xue, από το UCR. «Για τον λόγο αυτό, ευθύνεται για το 75% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στον άνθρωπο«.

Όπως αναφέρει, «κανονικά, η δραστηριότητα της MYC ελέγχεται αυστηρά. Στα καρκινικά κύτταρα, γίνεται υπερκινητική και δεν ρυθμίζεται».

Οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν τις μικρές ποσότητες δομής που έχει η MYC, προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη πεπτιδίων που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε αυτή. Το πεπτίδιο NT-B2R, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό στην απενεργοποίηση της MYC.

Σε δοκιμές που χρησιμοποιούσαν καλλιέργεια από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου, το NT-B2R αποδείχθηκε ότι συνδέεται με επιτυχία με την MYC, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ρύθμιζαν πολλά από τα γονίδιά της και τελικά μειώνοντας τον μεταβολισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι λίγο σαν να δένεις τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη του, εμποδίζοντάς τον να κάνει τίποτα απολύτως.

Προηγούμενη ανακάλυψη

Το κλειδί για την ανακάλυψη ήταν παλαιότερη εργασία ορισμένων από τους ίδιους ερευνητές, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι – καθώς η δομή και το σχήμα των πεπτιδίων άλλαζαν – αυτά τα μόρια έγιναν καλύτερα στην αλληλεπίδραση με άμορφες πρωτεΐνες – όπως η MYC.

Σύμφωνα με τον Xue, «βελτιώσαμε τη δεσμευτική απόδοση αυτού του πεπτιδίου σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις κατά δύο τάξεις μεγέθους. Αυτό το κάνει πιο κοντά στους στόχους μας για την ανάπτυξη φαρμάκων».

Εκτιμάται, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αν και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Σητν παρούσα φάση, το πεπτίδιο διανέμεται μέσω λιπαρών σφαιρών που ονομάζονται νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για τη χορήγηση φαρμάκων.

Θα χρειαστεί, επίσης, να διεξαχθούν αυστηρές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά ίσως έχουμε βρει μια μέθοδο για να σταματήσουμε έναν από τους τρόπους με τους οποίους ο καρκίνος παρασύρει τις υγιείς βιολογικές διεργασίες για να επιβιώσει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society.

Πηγές: iatronet.gr, Science Alert

Προηγούμενο άρθρο

Θερίζει η καρδιακή ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία – Οδηγίες πρόληψης

Επόμενο άρθρο

ΜΜΜ: Από 1ης Φεβρουαρίου τα ΑμεΑ θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόσβαση σε σταθμούς, μέσω του σάιτ της ΣΤΑΣΥ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar