Θερίζει η καρδιακή ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία – Οδηγίες πρόληψης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στα άτομα πάνω από τα 65 έτη η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 10% των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και είναι η ασθένεια που αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο.

Επίσης το 30-40% των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, «θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου», αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής Ι. Παρίσης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, που αρχίζει στις 2 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

«Η εξάπλωση της νόσου τα τελευταία χρόνια κυρίως στην τρίτη ηλικία, έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, καθώς επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Παρίσης.

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 περίπου και περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών διαρκώς αυξάνεται, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και από πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα, αναφέρει ο κ. Παρίσης.

Πρόληψη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν σε όλους να ακολουθούν ορισμένες βασικές συστάσεις, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτές περιλαμβάνουν:

• Τη διακοπή του καπνίσματος

• Έναν υγιεινό τρόπο ζωής όσον αφορά τη διατροφή, τη διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους και την παρουσία ικανοποιητικής σωματικής δραστηριότητας.

Οι ενήλικες όλων των ηλικιών πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150–300 λεπτά ανά εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75–150 λεπτά την εβδομάδα υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πετύχετε αυτές τις συστάσεις, παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί: κάθε επίπεδο δραστηριότητας είναι καλύτερο από καμία δραστηριότητα!

Η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου:

• Υιοθετήστε μεσογειακή ή παρόμοια διατροφή

• Αντικαταστήστε τα κορεσμένα (π.χ. γρήγορο φαγητό, κόκκινο κρέας) με ακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο)

• Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

• Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς

• Τρώτε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

• Μειώστε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης

• Συνιστάται επίσης να πίνετε όχι περισσότερο από 100 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα – συνήθως υπάρχουν μεταξύ 8 και 14 g αλκοόλ ανά ποτό.

Οι σημαντικότερες, εξελίξεις που αφορούν στο πολύπλοκο σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας από το οποίο πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Πηγή: capital.gr

Προηγούμενο άρθρο

Βράβευση ΑμεΑ Πάρου από την ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Νάουσας Πάρου

Επόμενο άρθρο

Υπό έλεγχο πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των κρουσμάτων καρκίνου [μελέτη]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar