Υπουργείο Υγείας: Δύο νέα αντιγριπικά εμβόλια – Όλες οι πληροφορίες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ποιους αφορά, τι ισχύει όταν συνδυάζεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Συνολικά έξι αντιγριπικά εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν φέτος, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Παράλληλα, στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες εμβολιασμού και αναφέρεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Αναλυτικά τα αντιγριπικά εμβόλια

Στην εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός εμβολιασμός», τα αντιγριπικά εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν είναι τα εξής:

 • Vaxigrip Tetra (Vianex) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
 • Fluarix Tetra (GSK) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
 • Flucelvax Tetra (Sequirus) QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 2 ετών (EMA)
 • Influvac – sub Unit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών
 • Efluelda** (Vianex) QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο από 60 ετών
 • Fluad Tetra** (Sequirus) aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα νέα αντιγριπικά εμβόλια

Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD και aQIV έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 60 ετών και άνω. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.

Σημειώνεται ότι αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο. Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού συνιστά ειδικότερα για τα άτομα 75 ετών και άνω λόγω ανοσογήρανσης να εμβολιάζονται με τα προαναφερόμενα ενισχυμένα εμβόλια.

Σε ποιους απευθύνονται τα αντιγριπικά εμβόλια

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της Ελλάδας, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

   * Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

   * Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

   * Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

   * Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

   * Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

   * Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

   * Χρόνια νεφροπάθεια

   * Χρόνιες παθήσεις ήπατος

   * Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

   * Σύνδρομο Down

 • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 • Άστεγοι.
 • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες για τα αντιγριπικά εμβόλια

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Να σημειωθεί πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Στα βρέφη και παιδιά ηλικίας μέχρι 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).

Σχετικά τις απορίες που υπάρχουν για τη συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναφέρεται πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας τα ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Ωστόσο, συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

To αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών. Υπογραμμίζεται πως κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο εθνικό μητρώο εμβολιασμών.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με ιατρική συνταγή

Η απόφαση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με ιατρική συνταγή έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο σύλλογος αναφέρει πως με την εν λόγω εγκύκλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποφάσισε «να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συμπληρώνει πως η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή, συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Στη συνέχεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διερωτάται: «Τι έχει αλλάξει και αρχικά αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας». Επίσης, διερωτάται τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για τη δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές».

Τέλος, ο σύλλογος αναφέρει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo.gr

Προηγούμενο άρθρο

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα «φρενάρει» την πιο συχνή μορφή

Επόμενο άρθρο

Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και άλλες διατάξεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar