Άμεση «ανάσχεση» της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2035, το αυξανόμενο κόστος και η ετοιμότητα της Ελλάδας

Τέσσερις στους δέκα ενηλίκους και σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά  και  εφήβους θα είναι παχύσαρκοι στη χώρα μας το 2035 εάν δεν βελτιωθούν άμεσα οι στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σε 12 χρόνια από σήμερα, εάν συνεχιστεί η αυξητική τάση της παχυσαρκίας, οι ετήσιες ιατρικές δαπάνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο θα φτάσουν το 1,45 δισ. από 1,26 δισ. που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας της παχυσαρκίας περιλαμβάνονται στον Παγκόσμιο Ατλαντα Παχυσαρκίας 2023, που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, με αφορμή την 4η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Κάνοντας μία προβολή στο μέλλον και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το 2035, το 51% του πληθυσμού στον πλανήτη (ή περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια άτομα) θα είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, έναντι του 38% που ήταν το 2020. Ενας στους τέσσερις, ή 24% (ήτοι σχεδόν δύο δισεκατομμύρια), θα είναι παχύσαρκοι έναντι του 14% που ήταν το 2020.

Ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας φαίνεται ότι είναι υψηλότερος στα παιδιά και στους εφήβους σε σχέση με τους ενηλίκους. Σύμφωνα με τον Ατλαντα, εκτιμάται ότι το 2035 τα ποσοστά παχυσαρκίας στα άτομα 5 έως 19 ετών θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020 στα αγόρια (από 10% στο 20% ή από 103 εκατομμύρια σε 208 εκατομμύρια άτομα) και θα έχουν υπερδιπλασιαστεί στα κορίτσια (από 8% σε 18% ή από 72 εκατομμύρια σε 175 εκατομμύρια). Οι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αναμένεται να ξεπεράσουν παγκοσμίως τα τέσσερα τρισεκατομμύρια έως το 2035, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δαπάνες υγείας, την απώλεια χρόνων ζωής λόγω πρόωρων θανάτων, την αναπηρία και την απουσία από την εργασία λόγω ασθένειας.

Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας είναι ότι έως το 2035 το 39% των ενηλίκων θα είναι παχύσαρκοι έναντι 29% που ήταν το 2020. Το σχετικό ποσοστό θα φτάσει το 42% στους άνδρες και το 36% στις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, το ποσοστό των παχύσαρκων θα αυξηθεί από 12% το 2020 σε 18% το 2035 στα κορίτσια και από 19% στο 27% στα αγόρια.

Με βάση τις τωρινές τάσεις, στη χώρα μας το 39% των ενηλίκων θα είναι παχύσαρκοι το 2035 έναντι 29% που ήταν το 2020.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής, Γεώργιος Πανοτόπουλος, «η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και διαφορετικές περιοχές αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις και προτεραιότητες. Κάποτε θεωρούνταν πρόβλημα για τις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Σήμερα αυξάνεται σε κάθε ήπειρο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στη Νότια Ασία και σε μέρη της Αφρικής, δηλαδή σε περιοχές όπου προηγουμένως υπήρχε ελάχιστος επιπολασμός». Είναι ενδεικτικό ότι στην Αφρική το 2035 εκτιμάται ότι θα είναι παχύσαρκοι το 13% των ανδρών και το 31% των γυναικών, έναντι 7% και 18% αντίστοιχα το 2020. Στην Αμερική τα ποσοστά παχυσαρκίας θα φτάσουν το 47% στους άνδρες και το 49% στις γυναίκες, από 32% και 37% που ήταν το 2020, και στην Ευρώπη το 39% και το 35% (από 26% και 28%).

Στον Ατλαντα «βαθμολογείται» και η ετοιμότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν την πανδημία της παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανταπόκριση των συστημάτων Υγείας και την πρόθεση για εφαρμογή πολιτικών πρόληψης της νόσου. Από τις δέκα λιγότερο προετοιμασμένες χώρες οι οκτώ είναι στην Αφρική. Αντίθετα, οι δέκα πιο καλά προετοιμασμένες χώρες είναι στην Ευρώπη (Ελβετία, Νορβηγία και Φινλανδία στις πρώτες τρεις θέσεις). Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που είναι καλά προετοιμασμένες και βρίσκεται στην 28η θέση σε σύνολο 183 χωρών.

Υψηλές φιλοδοξίες

Ο κ. Πανοτόπουλος σημειώνει ότι «φέτος, οι φιλοδοξίες μας είναι υψηλότερες από ποτέ. Ποτέ πριν δεν υπήρξε τέτοια κατανόηση των βασικών αιτιών της παχυσαρκίας και τώρα είναι καιρός να μετατρέψουμε αυτή τη γνώση σε πράξη. Ο καθένας έχει τον ρόλο του να παίξει. Σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας, τα σχολεία και οι υπεύθυνοι στην εργασία έχουν τα εφόδια για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης και τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Σε εθνικό επίπεδο, θα πιέσουμε τα θεσμικά όργανα και τους εκπροσώπους μας να δράσουν και να αντιμετωπίσουν τις δομικές ρίζες της παχυσαρκίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στα αυτοάνοσα νοσήματα;

Επόμενο άρθρο

«Επιτέλους καταργήθηκε το παράβολο που πλήρωναν τα ΑμεΑ»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar