Μπορεί να σπάσει η καρδιά από ερωτική απογοήτευση; Η επιστημονική απάντηση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Έχετε νιώσει ότι πάει να σπάσει η καρδιά σας από ερωτική απογοήτευση; Παρότι αυτό ακούγεται «μυθιστορηματικό», διαβάστε την επιστημονική αλήθεια πίσω του.

Μπορεί να έχεις νιώσει ότι θα σπάσει η καρδιά σου από έναν έρωτα που τελείωσε νωρίς, από έναν έρωτα που δεν έγινε ποτέ αληθινός… Και παρότι το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι απολύτως ειλικρινές εκ μέρους σου, αξίζει να διαβάσεις για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Ναι, πρόκειται για μια «αληθινή» ασθένεια.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Εάν έχεις περάσει έναν οδυνηρό χωρισμό ή μια μεγάλη στεναχώρια μπορεί να έχεις νιώσει αυτό τον πόνο βαθιά μέσα στο στήθος σου και να ένιωσες πως η καρδιά σου ράγισε για πάντα. Και παρότι νιώθεις ότι θα σπάσει η καρδιά σου, ο πόνος αυτός δεν αντικατοπτρίζει μόνο το συναίσθημα που εκείνη την ώρα σε κατακλύζει. Η επιστήμη επιβεβαιώνει πως ο πόνος στην καρδιά, η αίσθηση ότι θα σπάσει η καρδιά σου από τη μεγάλη στεναχώρια, είναι ουσιαστικά απτός και εκδηλώνεται στο σώμα με περισσότερους από έναν τρόπους. Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς” είναι μια αναγνωρισμένη ιατρικά κατάσταση που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια Takotsubo ή καρδιοπάθεια από στρες.

Καρδιομυοπάθεια Takotsubo

Το έντονο και σοβαρό άγχος όπως αυτό που δημιουργεί μια δυσάρεστη είδηση ή ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, ανάμεσά τους και στην καρδιά. Αυτό που συμβαίνει όταν νιώθεις πως η καρδιά σου ραγίζει είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν καρδιακή προσβολή και παρουσιάζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες (εκπλήσσεται κανείς;). Οι επιστήμονες δεν έχουν εξηγήσει ακόμη απόλυτα το φαινόμενο, ωστόσο γνωρίζουν πως ως συνέπεια ενός απότομου ψυχικού σοκ ο οργανισμός παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του άγχους. Αυτό προκαλεί απότομη συστολή στις κεντρικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, κατάσταση που έχει παρόμοια επίδραση και συμπτώματα με το έμφραγμα, πόνο στην περιοχή της καρδιάς, δύσκολη αναπνοή, ταχυκαρδία. Τα καλά νέα είναι πως αυτό το σαν-έμφραγμα δεν έχει την παθολογία της πάθησης αυτής οπότε δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, μπορεί όμως να οδηγήσει κάποιον ακόμη και στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας της έντασής του.

Πονάει ο εγκέφαλος όταν χωρίζεις;

Ούτε όμως ο εγκέφαλος μένει ανεπηρέαστος από έναν δυνατό, όπως αυτόν ενός χωρισμού. Όταν βιώνεις έναν επώδυνο χωρισμό αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του οδηγώντας σε σε λάθος ή κακές επιλογές (π.χ. να στείλεις 15 «μεθυσμένα” μηνύματα στον πρώην σου). Λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει πως άνθρωποι που έχουν χωρίσει πρόσφατα έχουν υψηλότερη δραστηριότητα από τη φυσιολογική στην περιοχή του εγκεφάλου όπου καταγράφεται ο σωματικός πόνος. Επιπλέον, όταν συμμετέχοντες σε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers της Νέας Υόρκης υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μετά από χωρισμό φάνηκε πως η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν παρόμοια με εκείνη ανθρώπων εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες που βιώνουν το σύνδρομο στέρησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς που διερευνούν το συσχετισμό των συναισθημάτων με το φυσικό πόνο, ο έρωτας είναι όντως μια μορφή «χημικής εξάρτησης” που δημιουργείται μεταξύ δύο ανθρώπων και προκαλείται από την έκκριση της ορμόνης του συναισθηματικού δεσμού, της ωκυτοκίνης. Όταν το ζευγάρι χωρίζει, παύει η έκκριση της ορμόνης αυτής και αυτό που νιώθεις μοιάζει με τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου.

Πηγή: shape.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δεκάδες «Άγγελοι της Χαράς» για παιδιά που νοσηλεύονται, ΑμεΑ και ηλικιωμένους

Επόμενο άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Παρατείνεται η διαμονή στα οικήματα οικογενειών που έχουν την επιμέλεια ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar