Χημικά σε προϊόντα οικιακής χρήσης συνδέονται με αυτισμό και σκλήρυνση κατά πλάκας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τι έδειξε νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των χημικών στην ανθρώπινη υγεία.

Δύο χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη νευρολογικών διαταραχών όπως ο αυτισμός και η σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.800 κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα οικιακής χρήσης και προσωπικής υγιεινής και οι οποίες έως τώρα δεν είχαν ερευνηθεί σχετικά με την πιθανή συσχέτισή τους με την υγεία του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν, λοιπόν δύο χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου: ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (ονομάζονται επίσης «quats» ή QACs) και οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Neuroscience.

Τα Quats βρίσκονται σε προϊόντα όπως καθαριστικά σώματος, μαλακτικά υφασμάτων, σαμπουάν, αντηλιακά, μωρομάντηλα, κρέμες ξυρίσματος και απολυμαντικά όπως ορισμένα είναι τα προϊόντα Lysol, Clorox και Downy.

Που χρησιμοποιούνται τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας

Τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας βρίσκονται σε ηλεκτρονικές συσκευές, δομικά υλικά και έπιπλα μέσω αφρού και πλαστικού επιβραδυντικού φλόγας, σύμφωνα με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής υπεράσπισης του Green Science Policy Institute. Τα Quats προκαλούν τα ολιγοδενδροκύτταρα – εγκεφαλικά κύτταρα που δημιουργούν το προστατευτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα – να πεθαίνουν, ενώ τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας τα εμποδίζουν να ωριμάσουν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαταραχή της παραγωγής ολιγοδενδροκυττάρων συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο αυτισμός, έτσι οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει έναν «προηγουμένως μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για νευρολογική νόσο», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση ο Paul Tesar, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής στο Case Western Reserve University School of Medicine.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο οργανισμός διαπίστωσε επίσης ότι περίπου ένα στα 100 παιδιά παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

Καθώς άλλα επιβραδυντικά φλόγας καταργήθηκαν σταδιακά από τη χρήση λόγω ανησυχιών για την τοξικότητά τους, περισσότερες εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας στη θέση τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα επιβραδυντικά φλόγας μπορεί να μην είναι καλύτερη εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού και του νευρικού συστήματος.

Αυξήθηκε η χρήση απολυμαντικών λόγω της πανδημίας του Covid

Νεογέννητοι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας στη μήτρα είχαν αλλοιώσεις την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα quats μπορεί να έχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση εξέτασε τις επιδράσεις των χημικών ουσιών στα ποντίκια και διαπίστωσε ότι κάνουν τα αρσενικά ποντίκια να έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και τα θηλυκά ποντίκια να έχουν μικρότερη ωορρηξία. Η έκθεση στις χημικές ουσίες συνδέθηκε επίσης με γενετικές ανωμαλίες σε ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Birth Defects Research. Ορισμένοι τύποι quats έχουν βρεθεί ότι προκαλούν άσθμα στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνα από το Όρος Σινά.

Οι ερευνητές της μελέτης Nature Neuroscience παρατήρησαν αυξημένη έκθεση σε quats λόγω της αυξημένης χρήσης απολυμαντικών λόγω της πανδημίας του Covid. Αυτή η αυξημένη χρήση ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό αύξησης σε ασθένειες όπως ο αυτισμός, οι αυτοάνοσες διαταραχές και το άσθμα, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια.

Πηγή: healthstat.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γονιδιακή θεραπεία για την καρδιαγγειακή νόσο

Επόμενο άρθρο

Τι ισχύει για τη μετακίνηση των ΑμεΑ και των πολυτέκνων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar