Διατροφή στην εποχή του κορωνοϊού – Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός πως η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στο χτίσιμο ενός γερού οργανισμού και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που παίζει ρόλο και από μόνη της δεν είναι επαρκής συνθήκη για να προφυλαχθούμε από ιώσεις, γρίπες, ασθένειες και φυσικά μία πανδημία. Επίσης, κανένα μεμονωμένο συστατικό ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να μας προστατέψει από ασθένειες. Όμως γενικά το να τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Χρειαζόμαστε Ποικιλία
Δεν υπάρχει μόνο ένα «μαγικό» συστατικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση, αλλά μία πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και λοιπών θρεπτικών συστατικών που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και μας κρατούν υγιείς. Γι’ αυτό και δεν είναι σωστό να επικεντρωνόμαστε μόνο σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά πρέπει να έχουμε ποικιλία στις διατροφικές μας επιλογές, ώστε να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από παντού.

Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά
Το γνωστό μας «5 aday» στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα», κάτι που είναι εξαιρετικά εύκολο στη χώρα μας με την τόσο πλούσια παραγωγή. Η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία εξαιρετική επιλογή, τόσο για την εποχή της πανδημίας όσο και γενικά στη ζωή μας.

Προσοχή στις Ποσότητες
Αφενός λόγω του περιορισμού της κίνησης που έχει γενικά επιφέρει η πανδημία, αφετέρου λόγω της μεγαλύτερης παραμονής στο σπίτι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να χάσουμε τον έλεγχο του βάρους μας και να τρώμε περισσότερο και χειρότερα από ότι πριν. Είναι καλύτερο να τρώμε συχνά και από λίγο και αυτά που τρώμε να μην είναι σίγουρα junkfood και κατά το δυνατόν όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Επίσης η αποφυγή της ζάχαρης είναι σημαντική, όπως και η υιοθέτηση της καθημερινής άσκησης.

Συμπληρώματα Διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευεργετικά, εφόσον εντάσσονται σε ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής και μας χορηγούνται από τον διατροφολόγο μας, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και οι πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα.

*Από τον Μάνο Μαθιανάκη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Τμήμα Διατροφολογίας Πολυϊατρείων REGEN (www.regen.gr-Τηλ: 2111901924)

Προηγούμενο άρθρο

Νίκος Παπαγγελής: Ο ποδηλάτης ΑμεΑ που …πετάει!

Επόμενο άρθρο

Johnson & Johnson: Παγώνει προσωρινά τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar