«Δηλώστε τα αποθέματα φαρμάκων»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ στην οποία υποχρεώνονται να δίνουν στοιχεία οι φαρμακαποθήκες.

Σε λειτουργία θέτει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων φαρμάκων των φαρμακαποθηκών στο πλαίσιο της προσπάθειας για εποπτεία της φαρμακευτικής αγοράς και αντιμετώπιση των ελλείψεων σκευασμάτων.

Το πρόβλημα των ελλείψεων σκευασμάτων παραμένει σοβαρό, με τους φαρμακοποιούς να περιμένουν ένταση του φαινομένου τον Αύγουστο, λόγω της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις καλοκαιρινές διακοπές, και –κυρίως– τον χειμώνα όταν θα είναι σε έξαρση οι αναπνευστικές ιώσεις. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σε έλλειψη –συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων σε περιορισμένη διάθεση– εκτιμάται ότι είναι περίπου 300 σκευάσματα όλων των κατηγοριών και παθήσεων. Στην πιο πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ (20 Ιουνίου) με τα φάρμακα που είναι σε μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις συμπεριλαμβάνονται 127 κωδικοί, ενώ στη λίστα με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών βρίσκονται περίπου 170 σκευάσματα. Στα μέσα Ιουλίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του προς τον ΕΟΦ ζήτησε την άμεση επικαιροποίηση της λίστας για τα φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν με την προσθήκη 120 επιπλέον σκευασμάτων.

«Περιμένουμε τη νέα λίστα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ Μανώλης Κατσαράκης, διευκρινίζοντας ότι η πάγια θέση των φαρμακοποιών είναι η απαγόρευση των εξαγωγών να μην έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σύμφωνα άλλωστε με τον ΠΦΣ, έχει φανεί ότι για τα περισσότερα σκευάσματα για τα οποία ισχύει η απαγόρευση της εξαγωγής τους, ομαλοποιείται σταδιακά η διάθεσή τους στο ελληνικό φαρμακείο. Ωστόσο όταν αίρεται η απαγόρευση, γίνονται πάλι ελλειπτικά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ζητούν επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών, σε έλλειψη εκτιμάται ότι είναι περίπου 300 σκευάσματα όλων των κατηγοριών και παθήσεων.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΦ, «στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, ο ΕΟΦ καθιερώνει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία “Δήλωσης αποθεμάτων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης”, στη διαδικτυακή πύλη του οργανισμού». Με την ίδια ανακοίνωση καλεί τους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων –φαρμακαποθήκες– να δημιουργήσουν λογαριασμό στη σχετική πλατφόρμα, εντός των επόμενων επτά εργάσιμων ημερών.

Η δημιουργία και ενεργοποίηση της πλατφόρμας αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΦ στις αρχές Ιουλίου –κατόπιν και σχετικής συνάντησης σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας– για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των φαρμάκων στην αγορά. Τότε είχε αναφερθεί ότι η υποχρέωση των φαρμακαποθηκών θα είναι να ενημερώνουν, μέσω της πλατφόρμας, σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα στα ελλειπτικά φάρμακα, κάτι που μένει να διευκρινιστεί το προσεχές διάστημα (κάθε πότε θα γίνεται η ενημέρωση και εάν θα αφορά όλα τα φάρμακα). Κατά πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάσθηκαν είναι να δηλώνονται τα αποθέματα για όλα τα σκευάσματα, ωστόσο λόγω του όγκου των δεδομένων ο έλεγχος από τον ΕΟΦ να αφορά αυτά που θα ορίζονται ως ελλειπτικά.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Βασίλης Μπιρλιράκης, προσπάθεια από τον ΕΟΦ για τη δήλωση των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών είχε γίνει πριν από περίπου 12 μήνες και αφορούσε φάρμακα ελλειπτικά, στα οποία είχαν απαγορευθεί οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία ξεκίνησε πρόχειρα (με αποστολή απλών αρχείων) και σταδιακά ατόνησε. Ο κ. Μπιρλιράκης τονίζει: «Κατανοούμε τη δεδηλωμένη ανάγκη του ΕΟΦ να γνωρίζει τα αποθέματα της φαρμακευτικής αλυσίδας για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς. Ευελπιστούμε όμως ότι η δήλωση των αποθεμάτων δεν θα μείνει μόνο στις φαρμακαποθήκες αλλά θα επεκταθεί και στους κατόχους αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες), που έχουν την υποχρέωση από τον νόμο για την τήρηση τρίμη-νων αποθεμάτων».

Στις παρεμβάσεις που είχε ανακοινώσει ο ΕΟΦ στις αρχές του μήνα ήταν και η αύξηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες το επόμενο χρονικό διάστημα των ποσοτήτων των φαρμάκων που διοχετεύουν στην ελληνική αγορά, καθώς και η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση από τα φαρμακεία σε ασθενείς, μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγής και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Επιδημία σαλμονέλωσης από ντοματίνια σε 13 χώρες – 92 κρούσματα

Επόμενο άρθρο

Ζαχαράκη: Ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar