Επιδημία σαλμονέλωσης από ντοματίνια σε 13 χώρες – 92 κρούσματα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC.

Από τον Αύγουστο του 2022, κρούσματα Salmonella Senftenberg έχουν εντοπιστεί σε 13 χώρες παγκοσμίως. Οι συνεντεύξεις περιπτώσεων υποδεικνύουν τις ντομάτες που μοιάζουν με κερασιές ως πιθανό όχημα μόλυνσης. Ωστόσο, ελλείψει μικροβιολογικών στοιχείων, η πηγή μόλυνσης και τα σημεία μόλυνσης δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν.

Από τον Αύγουστο του 2022 και έως τις 12 Ιουλίου 2023, 92 περιπτώσεις Salmonella Senftenberg, η πλειονότητα με γενετικά παρόμοια απομονωμένα στελέχη, έχουν αναφερθεί στην Αυστρία (5), στο Βέλγιο (4), στην Τσεχία (4), στην Εσθονία (1), στη Φινλανδία (12). ), Γαλλία (16), Γερμανία (26), Ιρλανδία (1), Ολλανδία (5), Νορβηγία (1), Σουηδία (11), Ηνωμένο Βασίλειο (4) και Ηνωμένες Πολιτείες (2). Ένας ασθενής πέθανε από τη μόλυνση.  

Συνεντεύξεις περιστατικών στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία πρότειναν τις ντομάτεςως πιθανό μέσο μόλυνσης. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στη Γαλλία με ημερομηνία απομόνωσης στις 22 Αυγούστου 2022 και το πιο πρόσφατο κρούσμα αναφέρθηκε στις 24 Ιουνίου 2023 στη Σουηδία. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, με μείωση του αριθμού των χωρών με έκθεση μετά τον Δεκέμβριο του 2022. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος για νέες μολύνσεις είναι χαμηλός.   

Το στέλεχος της επιδημίας, ανιχνεύθηκε σε ανάμεικτο πιάτο σαλάτας που περιείχε ντοματίνια ανάμεσα σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά που παρασκευάστηκαν στις 17 Αυγούστου 2022 στη Γαλλία. Οι ντομάτες στη σαλάτα στη Γαλλία και οι ύποπτες ντομάτες ως οχήματα των μολύνσεων στην Αυστρία εντοπίστηκαν σε χονδρεμπόρους στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία και σε καλλιεργητές τομάτας στην Ολλανδία, την Ισπανία και το Μαρόκο. Ελλείψει μικροβιολογικών στοιχείων για τις τομάτες, δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί ο ρόλος των ιχνηλατημένων εταιρειών τροφίμων και καλλιεργητών, ως πηγών μολύνσεων ή/και των σημείων μόλυνσης. 

Διάφορα ζώα μπορεί να είναι “δεξαμενές” για τη σαλμονέλα και οι άνθρωποι γενικά μολύνονται τρώγοντας κακομαγειρεμένα ή ωμά μολυσμένα τρόφιμα. Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα των βακτηρίων που προσλαμβάνονται, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον τύπο της σαλμονέλας. 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά σε 12 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Αυτά περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο. και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Συνήθως δεν απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία, αλλά λόγω της επίδρασης της αφυδάτωσης, μπορεί να απαιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα με κατασταλμένη ανοσία. 

Το ECDC ενθαρρύνει τις αρχές δημόσιας υγείας να συνεχίσουν τη συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου έχουν κοινοποιηθεί περιπτώσεις.  

ΧώραΣύνολοΕπιβεβαιωμένα κρούσματαΠιθανές περιπτώσεις
Αυστρία550 
Βέλγιο440 
Τσεχία404 
Εσθονία101 
Φινλανδία12111 
Γαλλία16160 
Γερμανία26215 
Ιρλανδία110 
Ολλανδία550 
Νορβηγία110 
Σουηδία11110 
Σύνολο ΕΕ/ΕΟΧ867511 
Ηνωμένο Βασίλειο440 
Ηνωμένες Πολιτείες220 
Σύνολο928111 

Πηγή: cibum.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αυτισμός: Τα πρώιμα χαρακτηριστικά – συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Επόμενο άρθρο

«Δηλώστε τα αποθέματα φαρμάκων»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar