Δυσκολία στην αναπνοή: Πώς θα καταλάβετε αν είναι άσθμα ή κάτι άλλο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Είναι χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών με κύρια συμπτώματα τη δυσκολία στην αναπνοή, το σφίξιμο στο στήθος και τον συριγμό.

Τα ποσοστά του άσθματος βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εικάζεται ότι οφείλεται στην κατάχρηση των μικροβιοκτόνων και τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα που μειώνουν την αντίσταση των πνευμόνων σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Δείτε αν το αναπνευστικό σας πρόβλημα οφείλεται σε άσθμα ή σε κάτι άλλο:

photo
Βήχετε όταν γελάτε: Αν βήχετε όταν γελάτε, στη διάρκεια της νύχτας ή όταν γυμνάζεστε, είναι ένδειξη άσθματος. Αυτό δεν αποκλείει τις άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην αναπνοή, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για άσθμα.
photo
Αλλεργίες: Πολλά κλασικά αλλεργιογόνα μπορεί να ενεργοποιήσουν το άσθμα. Αν κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με γάτα ή άλλα ζώα ή βρίσκεστε στην εξοχή και εισπνέετε γύρη λουλουδιών, εκδηλώνετε συμπτώματα όπως φτάρνισμα ή φαγούρα στα μάτια, είναι ένδειξη ότι πάσχετε από άσθμα.
photo
Άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα: Άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα είναι ο καπνός, ο κρύος και ξηρός αέρας κ.α. Αν κάθε φορά που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας ή σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος ερεθιστικός παράγοντας στο περιβάλλον που πρέπει να ελέγξετε.
photo
Είχατε παιδικό άσθμα: Αν είχατε άσθμα ως παιδί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε άσθμα και στην ενήλικη ζωή σας. Πολλοί άνθρωποι με άσθμα στην παιδική ηλικία εκπαιδεύονται στο να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα και συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Είναι πιθανό λοιπόν τα συμπτώματα να σταματήσουν για κάποιο διάστημα. Αν όμως λάβουν ως δεδομένο ότι έχουν ξεπεράσει το άσθμα και αρχίσουν έντονη άσκηση ή έρχονται σε επαφή με καπνό τα συμπτώματα επανεμφανίζονται.
photo
Συριγμός κατά την εκπνοή, όχι κατά την εισπνοή: Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τον συριγμό του άσθματος με τον συριστικό ρόγχο, ο οποίος συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η βρογχίτιδα. Οι ρόγχοι προκαλούνται συνήθως από τη ρινική απόφραξη και τις βλέννες. Ένας τρόπος για να τα ξεχωρίσετε είναι ότι ο συριγμός του άσθματος εμφανίζεται συνήθως κατά την εκπνοή, σε αντίθεση με τον συριγμό κατά την εισπνοή που πιθανότατα συνδέεται με κάτι άλλο.
photo
Τα φάρμακα δεν βοηθούν: Αν χρησιμοποιείτε συσκευή εισπνοών για το άσθμα και τα συμπτώματα υποχωρούν, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται όντως για άσθμα. Αν όμως χρησιμοποιείτε φάρμακα και δεν βλέπετε βελτίωση, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς τα προβλήματα στην αναπνοή σας πιθανώς οφείλονται σε κάτι άλλο.
photo
Συμβουλευτείτε γιατρό: Οι διαφορές του άσθματος από τις άλλες παθήσεις του αναπνευστικού είναι δυσδιάκριτες. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην αναπνοή σε συνδυασμό με σφίξιμο στο στήθος για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατόν γιατρό.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μετάλλαξη Όμικρον: Το περίεργο σύμπτωμα που εμφανίζεται μόνο τη νύχτα

Επόμενο άρθρο

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar