Ελλείψεις φαρμάκων: Τα 4 μέτρα του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σε λειτουργία τίθεται μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ για την δήλωση απώλειας φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες.

H πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών εστιάζεται, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για αρχή, ξεκαθαρίζεται ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων.

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΦ, η απαγόρευση των εξαγωγών, αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Ελληνα ασθενή.

Το «σχέδιο» του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ για την δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων στην χώρα, αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων.

Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του ΥΥ η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Όπως τονίζεται, οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Πηγή: news4health.gr

Προηγούμενο άρθρο

Προσβασιμότητα στη Διαφήμιση: Δίαυλος επικοινωνίας για έναν πιο προσβάσιμο κόσμο

Επόμενο άρθρο

ΚΔΗΦ-ΑμεΑ: Αιτήσεις συμμετοχής για ένταξη στη δομή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar