Για ΑμεΑ ή…για τα μάτια του κόσμου;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την περίπτωση αδυναμίας ή πολύ μεγάλης δυσκολίας πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες στην παραλία του Αρίλλα αναδεικνύει η Αγλαΐα Παπαζώη.

Κάτοικος Πέρδικας η ίδια και άτομο με αναπηρίες. Περιγράφει λοιπόν όσα έγιναν αλλά και όσα δεν έγιναν για την πρόσβαση στην παραλία με τον πολύ εύγλωττο τίτλο…«Για ΑμεΑ ή… για τα μάτια του κόσμου;»

Αναλυτικά αναφέρει:

Κάποτε οι φωνές μας και οι διαμαρτυρίες μας για την απουσία χώρου στάθμευσης για ΑμεΑ στην παραλία του Αρίλλα στην Πέρδικα θα έπιαναν τόπο. Έπιασαν όμως, ή βασίλευσε πάλι η προχειρότητα και η τάση για…“έργα βιτρίνας”;

Δύο θέσεις για στάθμευση αυτοκινήτων ΑμεΑ οριοθετήθηκαν. Η μία στην παραλία, στο σημείο εκείνο που ο δρόμος είναι στο υψηλότερο σημείο πάνω από την αμμουδιά, εκεί που τα σκαλιά για να κατεβείς είναι τα περισσότερα που υπάρχουν σε όλο της το πλάτος της, και μία στο πιο απομακρυσμένο σημείο, εκεί που φτάνουν τα τελευταία οχήματα στις ώρες αιχμής των τελών του Ιουλίου και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Τουλάχιστον 200 μέτρα από την παραλία. Πιο μακριά δεν γινόταν

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • arilas amea1

Για την πρώτη υπάρχει μια δικαιολογία. Στο σημείο που έγινε, εκτός από τα πολλά σκαλοπάτια, έχουν φτιάξει και μια ράμπα για αναπηρικά καρότσια. Μια ράμπα που ξεκινάει από την κορυφή τοίχων που σήκωσαν χωρίς να παρουσιάζουν τη μελέτη για το έργο και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις  του αφήνοντάς μας να εικάζουμε δικαιολογημένα  ότι δεν υπάρχουν, και καταλήγει στην αμμουδιά όπου θα πρέπει να είναι χαζός κάποιος να κατεβάσει καρότσι γιατί δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ούτε μισό μέτρο πιο πέρα. Να μην πούμε για περίπτωση να κολυμπήσει. Αδύνατο!

Γενικά στην παραλία αυτή είναι άτοπο να πάει κάποιος που είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. Αδύνατον να μετακινηθεί και όσο για κάποιο μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης στο νερό (seatrac), αυτό έχει αποκλειστεί ως ασύμφορο οικονομικά. Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ δηλαδή, έχουν νόημα μόνο για κάποιους που έχουν μεν κινητική αναπηρία, αλλά μπορούν να προχωρήσουν και μερικά βήματα. Αλλά για αυτούς ποια ιδιοφυία άρα επέλεξε μια θέση 200 μέτρα μακριά, ή 30 σκαλιά πάνω από την αμμουδιά; Μήπως δεν υπάρχουν άλλες; Υπάρχουν. Και πιο κεντρικά πάνω από πολύ λιγότερα σκαλιά και στην άκρη προς το λιμανάκι πάνω από μια μικρή κατηφοριά λίγων μέτρων.

Ρωτήθηκε κάποιο άτομο με αναπηρία; Φυσικά και όχι!

Πηγή: epiruspost.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τοποθετήθηκαν τα Seatrac για τα ΑμεΑ στην παραλία Γλυφάδας

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τρεις «χρυσές συμβουλές» για να προστατευθούμε από την έξαρση του καλοκαιριού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar