Η απλή άσκηση που μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Θεραπευτικό και προληπτικό ρόλο φαίνεται ότι έχουν οι διατάσεις των κάτω άκρων μιας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων και στη συνακόλουθη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη σύμφωνα με ιταλική έρευνα

Οι διατατικές ασκήσεις των ποδιών μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology.

Σύμφωνα με την έρευνα δώδεκα εβδομάδες εύκολων διατατικών ασκήσεων βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας ευκολότερη την διάταση των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριοσκλήρυνση.

Να σημειωθεί ότι οι υπό μελέτη ασκήσεις ήταν παθητικές διατάσεις (κάποιος άλλος εφαρμόζει την διάταση στον ασθενή). Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για διάφορες νόσους συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νόσων, της κύριας αιτίας θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν έκαναν διατατικές ασκήσεις. Τα άτομα της άλλης ομάδας έκαναν παθητικές  διατάσεις ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα επί δώδεκα εβδομάδες. Η αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά και στον βραχίονα, έδειξαν ότι οι αρτηρίες και στα δυο σημεία είχαν αυξημένη κυκλοφορία και διαστολή μετά από διέγερση, καθώς και μειωμένη δυσκαμψία.

Η ενδιαφέρουσα  αυτή μελέτη, εφόσον αναπαραχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη φαρμακευτική παρέμβαση για την βελτίωση της αγγειακής υγείας και τη μείωση του κινδύνου νόσων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διατάσεις θα μπορούσαν ακόμη να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις για την διατήρηση της ευκαμψίας των αγγείων σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος η αύξηση κρουσμάτων

Επόμενο άρθρο

Αγόρι με σύνδρομο Down προσπαθεί να βοηθήσει παιδί με αυτισμό και συγκινεί το διαδίκτυο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar