Η αποϊδρυματοποίηση, το μεγαλύτερο στοίχημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜΘ.

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Συμβολική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής

Κώστας Κρεμύδας, πρόεδρος ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ: «Είναι υποχρέωση των τοπικών αρχών να συνεργάζονται με το αναπηρικό κίνημα αν θέλουν να λεν ότι έχουν τη διάθεση και θέλουν να υποστηρίξουν τα ΑμεΑ»

Το στίγμα και τη στόχευση των αγώνων και των δράσεων τους για όλα τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα στην περιφέρεια μας αλλά και στην χώρα μας θέλησαν να δώσουν τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιώντας την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση στο χώρο του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Έτσι λοιπόν οι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν στο χώρο εκδηλώσεων του Παραρτήματος, παρουσία του Οργανωτικού γραμματέα της ΕΣΑΜΕΑ, για να συζητηθούν οι ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2021, να γίνει ένας απολογισμός και να ενημερωθούν τα σωματεία και οι σύνδεσμοι για διαδικασίες που «τρέχουν» αυτό το διάστημα για να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν από την ΠΑΜΘ ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Αριστείδης Μωυσιάδης και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα δημόσιας υγείας κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης καθώς και οι Δήμαρχοι Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης και Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων

Η συνέλευση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα, τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, σε μια κλειστή δομή που έχει αρκετά «δύσκολα» περιστατικά όπως ανέφερε, με παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, κινητικές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Σκοπός τους ήταν να υπογραμμίσουν τη συνεργασία που υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, με την πρόεδρό του, και να αναδείξουν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται προκειμένου να αναβαθμιστούν και οι υποδομές του Κέντρου Κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που πρέπει να υπάρχουν στα άτομα με αναπηρία και σε όλους τους υποστηριζόμενους των δομών.

Επίσης προσκλήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοί των μητροπολιτικών Δήμων της ΑΜΘ, καθώς και ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, με στόχο να επιτευχθεί η πολυπόθητη δικτύωση των αρχών του τόπου με το αναπηρικό κίνημα, ώστε να υπάρξουν το επόμενο διάστημα πολιτικές τόσο για την προσβασιμότητα αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Μεγάλος τους στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση από τις δομές και τα ιδρύματα, που παρά το γεγονός ότι πιέζονται οικονομικά έχουν αρχίσει να βρίσκουν το βηματισμό τους, και η ενίσχυση των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, ώστε να βρεθούν διέξοδοι για τα άτομα που έχουν διαχειρίσιμες αναπηρίες και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με διάφορες δράσεις και την υποστήριξη που πρέπει να υπάρχει.

«Πεδίο δόξης λαμπρό ώστε να υπάρξει μέσω της συνεργασίας η καλύτερη προώθηση των ζητημάτων. Γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες, θέλουμε όμως να γίνουν σε ένα πιο συντονισμένο πλαίσιο, να μην είναι αποσπασματικές, να υπάρχει ολιστικότητα των ενεργειών και των παρεμβάσεων, ώστε από τη Περιφέρεια με τους Δήμους και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας να γίνουν έργα, εργασίες, και υποδομές που θα δένουν η μία με την άλλη» ανέφερε.

Ανάμεσα στα παραδείγματα που ανέφερε είναι η αύξηση των προσβάσιμων παραλιών, την αναβάθμιση των τουριστικών προορισμών, προγράμματα της ΠΑΜΘ που μπορούν να «τρέξουν» την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δημόσιων δομών.

Ευχαρίστησε δε όσους δημάρχους και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας που παρέστησαν στην εκδήλωση, στέλνοντας και μήνυμα προς αυτούς που δεν ήρθαν, τονίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα και το πεδίο να συνεργαστούν. «Είναι υποχρέωση των τοπικών αρχών να συνεργάζονται με το αναπηρικό κίνημα, αν θέλουν να λεν ότι έχουν τη διάθεση και θέλουν να υποστηρίξουν τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους» κατέληξε. 

Ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα για την αποϊδρυματοποίηση

Την Περιφερειακή Ομοσπονδία καλωσόρισε στο χώρο η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Τζαμπαζλή, που τόνισε πως εκτός από το συμβολικό κομμάτι, ότι φιλοξενούνται σε μια τέτοια δομή στην ΑΜΘ, η παρουσία τους έχει και ουσιαστικό ρόλο, μιας και υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τω δύο πλευρών.

«Νομίζουμε πως αυτή η διοίκηση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τη Συνομοσπονδία έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα» σημείωσε, όπως το υδροθεραπευτήριο που λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο Παράρτημα περίπου 47 άτομα, πολλές φορές παιδιά με πιο βαριές περιπτώσεις. Το Κέντρο προσπαθεί όσο μπορεί να βγάλει από τα ιδρύματά του τους ωφελούμενους που έχουν τη δυνατότητα, κάτι που έγινε με την συμμετοχή 4 εξ αυτών στην Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης που έχει δημιουργηθεί στη Δράμα, με την κ. Τζαμπαζλή να τονίζει πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που ελπίζουν πως θα κερδίσουν.

Υποστήριξη από την πολιτεία

Την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκπροσώπησε στη συνέλευση ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Γιάννης Λυμβαίος, σημειώνοντας πως η επιλογή του χώρου, έχει πολλαπλούς συμβολισμούς.

Έτσι θέλουν να αναδείξουν τον αγώνα που κάνει το Εθνικό Αναπηρικό Κίνημα, μέλος του οποίου είναι η Ομοσπονδία, για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις κλειστές δομές περίθαλψης.

Αυτός ο αγώνας, τόνισε, είναι διαρκής, και στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υπηρεσιών που παρέχονται στους χώρους κλειστής περίθαλψης, και το σημαντικότερο, «γίνεται από εμάς για εμάς».

Περαιτέρω, θέλουν να έχει συνέχεια το πολυπόθητο πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης, ωστόσο ο κ. Λυμβαίος σημείωσε πως θα πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία τόσο τις υπηρεσίες όσο και τις συνεργασίες τους, και κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει όχι μόνο ευήκοα ώτα, αλλά προγράμματα, δράσεις και λειτουργία που πραγματικά να υποστηρίζουν τα άτομα με Αναπηρία μέσα στην κοινότητα καθώς και τις οικογένειές τους.

Πρόθυμη για συνεργασία η ΠΑΜΘ

Την πρόθεση της Περιφέρειας ΑΜΘ να δουλέψει μαζί με τους Συλλόγους, την Ομοσπονδία και άλλους φορείς, για να φτιάξουν ένα χάρτη στρατηγικής για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες Ατόμων με Αναπηρία, μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα δημόσιας υγείας κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης.

Στόχευσή του άλλωστε είναι η αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ, ώστε να αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας και όχι να περιθωριοποιηθούν.

Πηγή: www.paratiritis-news.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Το τεστ της ισορροπίας: Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος κακής υγείας εάν κάποιος δεν μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι

Επόμενο άρθρο

Τοποθετήθηκαν τα Seatrac για τα ΑμεΑ στην παραλία Γλυφάδας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar