Ιατρική ακριβείας με ελληνικό λογισμικό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η καινοτόμος πλατφόρμα μπορεί να εξελιχθεί στον πιο πιστό σύμμαχο των ερευνητών από διαφορετικούς κλάδους της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας

Tην επόμενη φορά που θα παραγγείλετε ένα λαχταριστό πιάτο, φωτογραφίστε το· όχι για να το «ανεβάσετε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για να το στείλετε σε μια εφαρμογή, που μέσα σε λίγα λεπτά θα σας ενημερώσει για τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά του γεύματός σας.

Το παραπάνω σενάριο δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά μία από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η καινοτόμος «πλατφόρμα νέφους (cloud)» Precious. Πρόκειται για μια ερευνητική υποδομή που κατασκεύασε το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, δρος Δημήτρη Φωτιάδη. Το Precious παρέχει λογισμικά για την αποθήκευση και ανάλυση ιατρικών δεδομένων, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τα νοσοκομεία όσο και για τους ίδιους τους επιστήμονες.

Τεχνητή νοημοσύνη κατά του καρκίνου του μαστού

«Πριν από 2,5 χρόνια πήραμε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου πέρυσι το Νοέμβριο προμηθευτήκαμε έναν υπερυπολογιστή, που προσφέρει τη δυνατότητα για προσομοιώσεις αλλά και ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης», εξηγεί ο δρ Φωτιάδης, που ηγείται ενός εργαστηρίου με 70 ερευνητές. Στον εν λόγω υπερυπολογιστή έχουν τοποθετηθεί 86.000 παράλληλοι επεξεργαστές (σ.σ. σε ένα απλό λάπτοπ μπορεί να υπάρχουν τέσσερις πυρήνες, ενώ στο συγκεκριμένο σύστημα συνυπάρχουν 86.000 πυρήνες). «Αναπτύξαμε ταυτόχρονα πολλά λογισμικά, τα οποία καθιστούν εφικτές μια σειρά από εφαρμογές, όπως την αποθήκευση, την επεξεργασία, τη βελτιστοποίηση και τον διαμοιρασμό διαφορετικών ιατρικών δεδομένων μεγάλου όγκου (αποτελέσματα απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, γνωματεύσεις κ.ά.)», περιγράφει ο δρ Φωτιάδης.

Ουσιαστικά, η νέα πλατφόρμα δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη της «ιατρικής ακριβείας», που αποτελεί τον πολλά υποσχόμενο στόχο της ιατρικής κοινότητας, καθώς θα προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες σε κάθε ασθενή. «Βάσει του γενετικού προφίλ και των κλινικών ευρημάτων θα μπορεί να γίνεται διάγνωση και πρόβλεψη της εξέλιξης μιας νόσου, αλλά και να προτείνεται η ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε άνθρωπο», σημειώνει ο καθηγητής, «θα δημιουργούνται, δηλαδή, μοντέλα πρόβλεψης».

Κοσμογονία στην ιατρική: Ο εικονικός γιατρός θα σας δεχθεί σε λίγο

Οι δυνατότητες του Precious, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, μοιάζουν αμέτρητες. Μπορεί να γίνει προσομοίωση μιας ιατρικής πράξης (ψηφιακό δίδυμο), ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητάς της, να γίνει η διάκριση των σταδίων ύπνου ενός ανθρώπου, η ανίχνευση των καρκινικών περιοχών σε μια μαστογραφία κ.ά. Συνεπώς, η νέα υποδομή μπορεί να εξελιχθεί στον πιο πιστό σύμμαχο των ερευνητών από διαφορετικούς κλάδους της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, οι οποίοι μέσω αυτής θα μπορούν να επιταχύνουν και να τελειοποιούν τις μελέτες τους. Θα μπορεί μέσω του Precious ένας ασθενής να λαμβάνει διαγνώσεις από διαφορετικούς γιατρούς, χάρη στον διαμοιρασμό των δεδομένων; «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω πολύ πιο απλών συστημάτων που ήδη είχαμε στη διάθεσή μας», διευκρινίζει ο καθηγητής. «Το Precious προσφέρει πολύ πιο σύνθετες εφαρμογές από αυτήν ενός απλού ψηφιακού ιατρικού φακέλου».

Επόμενος στόχος είναι η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των ιατρικών φορέων σε όλη τη χώρα. Εξυπακούεται ότι η χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τους ασθενείς θα γίνεται κατόπιν συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων, έτσι ακριβώς όπως ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Περί Προστασίας Ιδιωτικών Δεδομένων. «Οταν θα υλοποιηθεί η διασύνδεση των ιατρικών δεδομένων από τους συμμετέχοντες φορείς θα ενισχυθεί σημαντικά η στατιστική ισχύς των επιστημονικών μελετών, καθώς θα έχουμε περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα», επισημαίνει ο δρ Φωτιάδης. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για παθήσεις στις οποίες η έρευνα δεν έχει ακόμη επαρκώς προχωρήσει, αν και πλήττουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.).

«Το Precious φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στις σύγχρονες υποδομές ιατρικής, να χρησιμοποιήσει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία μηχανικής μάθησης και –χάρη σε αυτήν– να διασυνδέσει και να αναλύσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από διαφορετικά ιατρικά και κλινικά κέντρα προς όφελος της επιστημονικής προόδου αλλά και των ίδιων των ασθενών», καταλήγει ο δρ Φωτιάδης.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπουργείο Υγείας: Αυστηρά μέτρα για τα φάρμακα από φθινόπωρο για την εξασφάλιση επάρκειας

Επόμενο άρθρο

ΑμεΑ: Η κοινωνία και η πολιτεία αλλάζουν όμως χρειάζεται δουλειά ακόμα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar