Υπουργείο Υγείας: Αυστηρά μέτρα για τα φάρμακα από φθινόπωρο για την εξασφάλιση επάρκειας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο Υγείας για να περιοριστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υγείας βρίσκονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τα φάρμακα, ώστε να αναχαιτιστούν οι ελλείψεις που «σαρώνουν» την αγορά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον αυτό πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί από το Φθινόπωρο οπότε ξεκινά το κύμα των ιώσεων και της γρίπης ο υπουργός Υγείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr θέτει ως βασική του προτεραιότητα τόσο την κάλυψη της αγοράς με φάρμακα όσο και την εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ουδενί να εμφανιστούν ξανά οι εικόνες όπου οι γονείς έτρεχαν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν σκευάσματα για τα παιδιά τους.

Ποια μέτρα έρχονται για τα φάρμακα

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται αποφασισμένος να λάβει σειρά μέτρων από τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει η εντατική παρακολούθηση της διακίνησης των σκευασμάτων.

Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει συχνή επαφή με τη διοίκηση του ΕΟΦ ώστε να ενημερώνεται για τα φάρμακα αλλά για το τι συμβαίνει στην αγορά.

Επίσης θα ενταθούν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες – κάτι που γινόταν και από την προηγούμενη ηγεσία έτσι ώστε να καταγράφονται άμεσα και επίσημα τα αποθέματα.

Ταυτόχρονα θα περιοριστούν περαιτέρω οι «παράλληλες εξαγωγές» φέρνοντας έτσι νέες απαγορεύσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βγουν εκτός χώρας, με μεγάλο ποσοστό κέρδους για τις φαρμακαποθήκες.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει αρκετά την αγορά με δεδομένο ότι φάρμακα ευρείας χρήσης δεν θα μπορούν να εξαχθούν.

Από την άλλη όμως και η περιορισμένη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΦ δημιούργησε με εντολή του υπουργού Υγείας μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», για την παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους.

Πάντως όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να επεκτείνει όσο χρειαστεί τις απαγορεύσεις για τις παράλληλες εξαγωγές, παρά τους αντίθετους κανονισμούς της Ε.Ε.

Πηγή: healthreport.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Τουρισμός για όλους»: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για χειμερινές διακοπές

Επόμενο άρθρο

Ιατρική ακριβείας με ελληνικό λογισμικό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar