Ηλικιωμένοι: Αν περπατάτε πιο αργά είναι καμπανάκι κινδύνου για άνοια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» και ανέλυσαν στοιχεία για 16.855 άτομα άνω των 65 ετών.

Αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να βαδίζει πιο αργά από ό,τι συνήθως, πιθανώς έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια, ιδίως αν παράλληλα παρουσιάζει εξασθένηση της μνήμης του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάνια Κολίερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 16.855 άτομα άνω των 65 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βάδιζαν με ταχύτητα κατά τουλάχιστον 5% (μείωση 0,05 μέτρων ανά δευτερόλεπτο) πιο αργή κάθε χρόνο, ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος αν, παράλληλα με το βραδύτερο περπάτημα, είχαν σταδιακά πιο ασθενή μνήμη. Σε παρόμοιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και μια αμερικανική έρευνα του 2020 σε σχεδόν 9.000 άτομα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αεροβική άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο και ο χορός, μπορούν να βάλουν «φρένο» στα προβλήματα μνήμης. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αποτελεί πρόδρομο άνοιας. Μόνο το 10% έως 20% των ατόμων άνω των 65 ετών με ήπια γνωστική και μνημονική εξασθένηση τελικά εμφανίζουν άνοια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια στο πέρασμα του χρόνου ή και βελτιώνονται, αν ο ηλικιωμένος κάνει μια ζωή σωματικά και νοητικά δραστήρια.

(Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2792815)

Πηγή: skai.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μήνες προσπαθεί να βρει εισιτήριο ΑμεΑ για μία ροκ συναυλία στο ΟΑΚΑ: «Ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον»

Επόμενο άρθρο

Υποχρεωτική η μάσκα: στα ταξί, στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων και στα φαρμακεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar