Κορωνοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα αντισώματα» – Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία υποστηρίζει ότι τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός κατά της COVID-19 συνεχίζουν να υπάρχουν για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό – Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού παρέμειναν στο αίμα των ασθενών με COVID-19 για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνσή τους, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

«Τα αντισώματα υπήρχαν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία των ασθενών ή την παρουσία άλλων παθολογιών», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS), μελέτησαν 162 ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα το περασμένο έτος.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που ερευνήθηκαν ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη. Περίπου το 57% αυτών είχαν κάποια προϋπάρχουσα παθολογία, ως επί το πλείστον υπέρταση και διαβήτη.

Από αυτούς που επιβίωσαν ελήφθησαν δείγματα αίματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κι έπειτα ξανά στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ 29 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

«Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, ήταν εξαιρετικά επίμονη –οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, υπήρχαν μόνο τρεις ασθενείς που δεν παρουσίαζαν πλέον θετικότητα στους ελέγχους», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η μελέτη, επίσης, έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης αντισωμάτων για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. «Όσοι δεν κατάφεραν να παράγουν αντισώματα εντός των πρώτων 15 ημερών από τη μόλυνση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρότερης μορφής COVID-19», τονίζεται στη σχετική δημοσίευση.

Πηγή: newsitamea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Πως και πότε θα μπορεί να γίνει η έκδοσή του μέσω ΚΕΠ ή online

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά ΔΕΝ είναι αυτά που νομίζετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar