Μάσκα: Γιατί είναι λάθος να μην καλύπτουμε τη μύτη – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Γιατί λένε ότι αν δεν καλύπτουμε τη μύτη μας «κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας»

Νέες έρευνες εξηγούν γιατί αποτελεί μεγάλο λάθος να καλύπτουμε με τη μάσκα το στόμα, αλλά όχι τη μύτη μας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με αυτή την πρακτική ουσιαστικά είναι σαν να μην φοράμε καθόλου μάσκα αφού ο κορωνοϊός εισβάλλει στον οργανισμό πολύ πιο εύκολα από τη μύτη.

«Είναι σαν να φοράτε μόνο το ένα μπατζάκι από το παντελόνι», σχολίασε ο Dr. Frederick Davis, υποδιευθυντής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιουδαϊκό Νοσοκομείο Northwell Health/Long Island στη Νέα Υόρκη. «Ούτε καν το «μισή μάσκα, μισή προστασία» δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η προστασία είναι ακόμα μικρότερη».

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως έδειξε, ο νέος κορωνοϊός μολύνει τη μύτη περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αναπνευστικής οδού.

Ύστερα, καθώς «ταξιδεύει» προς τον λαιμό και τους πνεύμονες, η διήθησή του σταδιακά μειώνεται. Έτσι φτάνει ως τους πνεύμονες σε μερικές μόνο περιπτώσεις, όπου μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο σώμα, ο κορωνοϊός επιτίθεται στους υποδοχείς (πρωτεΐνες) ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν σε αφθονία στον ιστό (βλεννογόνο) που επιστρώνει εσωτερικά τη μύτη. Είναι όμως λιγότεροι στα επόμενα τμήματα του αναπνευστικού.

Όλ’ αυτά τα δεδομένα μαζί υποδηλώνουν ότι η μύτη είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του αναπνευστικού στη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Επομένως το να μένει ακάλυπτη από τη μάσκα, είναι σαν να προσκαλεί το άτομο τον ιό να τον μολύνει.

«Δυστυχώς, ο κορωνοϊός έχει μάθει να αποφεύγει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της μύτης. Χρησιμοποιεί επίσης τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει αποτελεσματικά τα κύτταρά της», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Richard Boucher, καθηγητής Ιατρικής στο UNC. «Το σοβαρότερο είναι ότι τα ρινικά κύτταρα διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν, όταν μολύνονται, εκατομμύρια κόπιες του ιού».

Οι κόπιες αυτές του ιού διασπείρονται στην οροφή της μύτης με συνέπεια την απώλεια της όσφρησης. Στο στόμα μολύνοντας τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας ξηροστομία.
Στους πνεύμονες προκαλώντας δύσπνοια και πνευμονία.

Για όλους αυτούς τους λόγους «αν θέλει κάποιος στ’ αλήθεια να μην τον μολύνει ο κορωνοϊός, πρέπει να καλύπτει και τη μύτη με τη μάσκα», τονίζει ο Dr. Boucher. «Ειδάλλως κοροϊδεύει τον εαυτό του».

Πηγή: www.tovima.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ: Κορωνοϊός -Μαγιορκίνης: Οσφρηση και γεύση μπορεί να επανέλθουν μετά από χρόνια

Επόμενο άρθρο

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar