Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Χωρίς το αίμα το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποτελεί το 7% του βάρους σώματος στον άνθρωπο και υπολογίζεται ότι ο καθένας μας έχει 5 λίτρα. Οι λειτουργίες του είναι όλες βασικές και συντελούν στην επιβίωση ανθρώπων και ζώων. Είναι ο μεταφορέας οξυγόνου σε όλο το σώμα. Παράλληλα μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες, τις βιταμίνες, τις ορμόνες ακόμα και τη θερμότητα στο σώμα μας. Είναι ο λόγος που είμαστε και παραμένουμε ζωντανοί. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει υποκατάστατο του καθώς είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο στο να παραχθεί.

Οι Ομάδες Αίματος

Οι πιο γνωστές και συνηθισμένες ομάδες αίματος είναι οκτώ. Αυτές είναι:

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό(+)  ή  Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+. Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-. (πηγή Εθνικό Κεντρο Αιμοδοσίας).

Εκτός όμως από τους συνηθισμένους τύπους, το αίμα μας είναι ακόμα πιο πολύπλοκο. Χωρίζεται σε πολλούς αιματολογικούς τύπους. Εδώ είναι που παίζουν ρόλο τα αντιγόνα. Στην επιφάνεια όλων των ερυθρών αιμοσφαιρίων έχουμε μέχρι και 342 αντιγόνα. Μόρια που είναι ικανά να πυροδοτήσουν την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται αντισώματα. Η παρουσία ή η απουσία αυτών των συγκεκριμενών αντιγόνων καθορίζουν τον τύπο αίματος που έχει ο καθένας μας.

Αν ένα από τα επικρατέστερα αντιγόνα λείπει από τα ερυθρά αιμοσφαίρια τότε είσαι αρνητικός για τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Εάν δεχτείς αίμα από έναν θετικό δότη, τότε τα αντισώματα σου πιθανόν θα αντιδράσουν με αυτά του ασύμβατου δότη. Αυτό θα προκαλέσει ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα και μια τέτοια μετάγγιση μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Το πιο σπάνιο αίμα στον πλανήτη!

Όταν λείπει κάποιο αντίγονο το αίμα σου θεωρείται σπάνιο. Όταν όμως λείπουν όλα, τότε ανήκεις στην πιο σπάνια κατηγορία αίματος στον πλανήτη. Όπως είπαμε υπάρχουν 35 κατηγοριακά συστήματα αίματος, αναλόγως των γονίδιων που κουβαλούν τις πληροφορίες που παράγουν τα αντιγόνα στο κάθε σύστημα. Η πλειοψηφία των 342 αιματολογικών ομάδων αντιγόνων ανήκουν σε ένα από αυτά τα συστήματα. Το Rh σύστημα(γνωστό ως Ρέζους) είναι το μεγαλύτερο, περιέχοντας 61 αντιγόνα.

Το πιο σημαντικό από τα Rh αντιγόνα είναι το αντίγονο D. Συχνά λείπει από τους Καυκάσιους, από τους οποίους το 15% είναι Rh D-negative(αρνητικό). Όταν παρατηρείται έλλειψη όλων των Rh αντιγόνων, τότε έχουμε έναν μοναδικό τύπο αίματος, το Rhnull(Rhnull). Ένας από τους σπανιότερους τύπους αίματος στον κόσμο!

Πρώτη φορά παρατηρήθηκε και ανακαλύφθηκε το 1961, σε μια Αυστραλή-Αβοριγίνα(Aboriginal) γυναίκα. Έκτοτε έχουν εντοπιστεί λιγότερο από 50 άτομα στον κόσμο. Η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη καταγραφή κάνει λόγο για 43 άτομα που ήταν καταγεγραμμένα. Η σπανιότητα του σημαίνει πως η δωρεά του Rhnull είναι απίστευτα δύσκολη και σπάνια να συμβεί. Σε περίπτωση που χρειαστούν μετάγγιση αυτά τα άτομα, βασίζονται σε ένα πολύ μικρό κύκλο δωρητών αίματος, της ίδιας ομάδας.

Από τα 43 άτομα που ήταν γνωστό πως διαθέτουν το χρυσό αίμα, μόνο οι 9 ήταν δωρητές. Οι οποίοι ζουν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία. Καθώς η μεταφορά αίματος έγκειται σε πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ειδικά όταν πρόκειται να ταξιδέψει σε διαφορετική χώρα και ήπειρο! Τα ονόματα των αιμοδοτών είναι επτασφράγιστο μυστικό, προς αποφυγή οικονομικής εκμετάλλευσης του αίματος τους, από τους ίδιους ή από τρίτους.

Το βάρος του σε χρυσό όμως η σπανιότητα του στοιχίζει σε όσους το έχουν.

Η δωρεά αίματος είναι δωρεάν στις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει με τη συγκατάθεση του ατόμου και όχι ως καταναγκαστική κίνηση. Το χρυσό αίμα, λόγω της ιδιότητας του μπορεί να γίνει δεκτό από τον οποιοδήποτε ανήκει στο σύστημα Ρέζους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει συχνά, καθώς μετά αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολη η αντικατάσταση του στις τράπεζες αίματος. Δυστυχώς οι δότες συνεχώς αναζητούνται καθώς κάποιοι φεύγουν από τη ζωή, αλλάζουν τόπο κατοικίας χωρίς να ενημερώσουν ή απλά αρνούνται να δώσουν συχνά ή και καθόλου αίμα.

Το μεγαλύτερο κίνητρο τους είναι πως σε περίπτωση που χρειαστούν οι ίδιοι αίμα μπορούν να πάρουν μόνο από τη δική τους ομάδα! Σε περίπτωση έλλειψης αν συμβεί ένα έκτακτο γεγονός π.χ. επείγον χειρουργείο, τότε η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι και ο λόγος που πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ώστε να αποφύγουν πιθανά ατυχήματα.

Ερευνητές και επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν και να αποκαλύψουν τα μυστήρια του συστήματος Ρέζους. Το Rhnull αίμα ίσως να κρατάει όλα τα μυστικά για την αποκωδικοποίηση του συστήματος. Για αυτό και συχνά, παρά την ανωνυμία τους, προσπαθούν να εντοπίσουν και να πλησιάσουν τους δότες απευθείας, ώστε να ζητήσουν λίγο από το αίμα τους!

Πως είναι να ζεις με το χρυσό και σπάνιο αίμα;

Η ιστορία του Τόμας έγινε γνωστή όταν δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atlantic, που αποτελεί και τη βασική πηγή αυτού του άρθρου. Ο Τόμας (το επίθετο δεν είναι δημοσιευμένο για ευνόητους λόγους), πριν 46 χρόνια πήγε στο νοσοκομείο της Γενεύης λόγω παιδικής ίωσης. Εκεί ανακάλυψαν την σπανιότητα του αίματος του, RhnullΤην ίδια στιγμή άλλαξε η ζωή του και έγινε σημαντικός για την ιατρική και την επιστήμη.

Ο Τόμας, στην ιστορική συνέντευξη που έδωσε το 2014, περιέγραψε τις συνέπειες που είχε το αίμα του στη ζωή του. Ως παιδί δεν μπορούσε να πάει στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις γιατί οι γονείς του φοβόντουσαν μη τυχόν και συνέβαινε κάποιο ατύχημα. Ως ενήλικας πρέπει να παίρνει συνέχεια κάποιες προφυλάξεις. Οδηγεί προσεκτικά και δεν ταξιδεύει ποτέ σε χώρες που δεν διαθέτουν σύγχρονο νοσοκομείο. Έχει πάντα πάνω του μια κάρτα που πιστοποιεί την ομάδα αίματος του στην περίπτωση που νοσηλευτεί.

Το μόνο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει είναι μια ήπια αναιμία. Για αυτό το λόγο οι γιατροί τον συμβουλέψαν να δωρίζει αίμα δυο φορές τον χρόνο αντί για τέσσερις. Γενικά όμως είναι χαλαρός με την κατάσταση του. «Δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως αιμοφιλία, που θα είχε καθημερινές συνέπειες στη ζωή μου. Με αυτή την έννοια είμαι τυχερός. Ευτυχώς όταν που ανακοίνωσαν τη σπανιότητα του αίματος μου, μου είπαν πως μπορώ να κάνω παιδιά. Μου επετράπη να δημιουργήσω οικογένεια, οπότε είμαι χαρούμενος».

Η σημασία και η αξία της αιμοδοσίας.

Ένας από τους λόγους που δεν ακούμε για την ανάγκη αιμοδοσίας μιας τόσο σπάνιας ομάδας, είναι γιατί δεν χρειάζεται συχνά. Όταν υπάρχουν λιγότερο από 50 άτομα στον πλανήτη, είναι λογικό να υπάρχει και λιγότερη ζήτηση. Αντιθέτως, ακούμε καθημερινά για το πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για αίμα, γενικώς και κάθε ομάδας. Όπως ανέφερα στην αρχή του άρθρου, για το αίμα δεν υπάρχει υποκατάστατο. Ούτε μπορεί να βρεθεί πουθενά στη φύση. Ο μόνος που μπορεί να το χαρίσει και αν σώσει ζωές είναι ο άνθρωπος.

Κάθε φιάλη αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές. Ειδικά οι άντρες που μπορούν να προβούν σε αιμοδοσία μέχρι και τέσσερις φορές το χρόνο, σημαίνει πως μπορούν να σώσουν δεκάδες συνάνθρωπους τους. Δεν υπάρχει αμοιβή όμως η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι πως δίνοντας λίγο από τον χρόνο σου ετησίως, προσφέρεις ζωή σε άλλους που το έχουν ανάγκη. Αύριο μπορεί να το έχεις ανάγκη εσύ ή κάποιος δικός σου. Μην περιμένεις να φτάσει εκείνη η ώρα.

Είναι εύκολο, είναι ασφαλές και είναι ανώδυνο(εκτός από ένα μικρό τσίμπημα που θα νιώσεις με τη βελόνα). Εμπειρικά μιλώντας, σε μισή ώρα έχεις τελειώσει. Από τα χαρτιά που θα πρέπει να συμπληρώσεις μέχρι τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Μέσα σε λίγες ώρες ο οργανισμός σου, φροντίζει να αναπληρώσει το «χαμένο» αίμα. Και εσύ θα φύγεις πιο ανάλαφρος έχοντας προσφέρει κάτι πιο σημαντικό από όλο το χρυσό και τον πλούτο της γης, το αίμα!

Έρευνα – μετάφραση – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.theatlantic.com , www.thelancet.com , www.ekea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μάσκα: Γιατί είναι λάθος να μην καλύπτουμε τη μύτη – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα μοριακά τεστ – Πόσο κοστίζουν, πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar