Νέα «σοδειά» ανθρωπιάς στον κήπο ΑμεΑ του Δήμου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Biohability» για την κοινωνική & επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρίες

Με «πρώτη ύλη» την κοινωνική ευαισθησία και το μεράκι, συνεχίζεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «BioHability-Αστική Κηπουρική» για την ένταξη και απασχόληση ΑμεΑ στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, σε συνεργασία με το σωματείο Equalact Social-Δράση για την Κοινωνική Ισότητα.

Όσοι επιθυμούσαν να γνωρίσουν από κοντά το εγχείρημα και να συμμετέχουν ως καλλιεργητές, ή να προσφέρουν εθελοντική δράση, βρέθηκαν στις 20 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο του 1ου Γυμνάσιου Παπάγου.

Οι βασικοί άξονες του εγχειρήματος

Το «BioHability»… ευδοκιμεί στον εξωτερικό χώρο όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο, επί της οδού Βουτσινά 51 στον Χολαργό. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να προωθεί τη συμμετοχή στην κοινωνία, την ενδυνάμωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Απευθύνεται σε ενήλικες που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με Σύνδρομο Down, άτομα με μέτριες έως σοβαρές γνωστικές/μαθησιακές δυσκολίες.

Η οργάνωση Equalact Social – Δράση για την Κοινωνική Ισότητα ΑμεΑ για τη δράση «Ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών αστικής γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων και απασχόληση ατόμων με αναπηρία στην Αττική, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού» χρηματοδοτείται αυτή την περίοδο από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί.

Ο συγκεκριμένος κύκλος της δράσης συντονίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αφορά τη στήριξη, αφενός, πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κατά προτεραιότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Μαρία Δημητριάδου – Καρασιμοπούλου.

Οι τρεις στόχοι

Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα με την καθοδήγηση του γεωπόνου του προγράμματος BioHability. Αξιοποιείται η συνεργασία με πιστοποιημένα φυτώρια βιολογικών προϊόντων και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πώλησης των παραγόμενων ειδών. Τα έσοδα των πωλήσεων διατίθενται για εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές εκδρομές των συμμετεχόντων του προγράμματος, όπως επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή σε συναυλίες, βόλτες για καφέ και φαγητό.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Πραγματοποιούνται εργαστήρια εικαστικής θεραπείας, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, χειροτεχνίας και κατασκευών με την υποστήριξη του ειδικού προσωπικού του προγράμματος. Τα εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων στοχεύουν στην ενδυνάμωση, την ανάπτυξη αυτονομίας, την εργασιακή ένταξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Συμπερίληψη: Με την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών, το πρόγραμμα δημιουργεί ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, δικτύωση και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων.

Για μια καθημερινότητα χωρίς αποκλεισμούς

Σε μήνυμά του το Σωματείο Equalact Social-Δράση για την Κοινωνική Ισότητα ΑμεΑ ανέφερε, με αφορμή την πρόσφατη βραδιά: «Η εκδήλωση έναρξης της συνέχειας του προγράμματος σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού που επιδιώκει να δημιουργήσει ιστορίες συμμετοχής και το σημαντικότερο πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Η καρδιά και η ψυχή του προγράμματος; Οι συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παριστάμενους για τη φιλόξενη ατμόσφαιρα συζήτησης γύρω από την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς».

«Ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή, την οργάνωση και τη φιλοξενία. Όλα είναι υπέροχα. Μπράβο παιδιά! Κάνετε πολύ ωραία πράγματα! Τελικά δικαιώνονται τα όνειρα», είναι ορισμένα από τα σχόλια γονιών συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση του προγράμματος «έκλεισε» με την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη», σε εθελοντική συμμετοχή του φοιτητή Νίκου Καστάνη και με φρεσκότατα καλομαγειρεμένα εδέσματα από «Το εργαστήρι» Κέντρο Απασχόλησης ΑμεΑ. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Πηγή: amarysia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Στήριξη σε 130.000 ΑμεΑ από την αρχή του έτους

Επόμενο άρθρο

Αλτσχάιμερ: Η νοητική κατάσταση των ασθενών και η πρώιμη διάγνωση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar