Πέντε προβλήματα υγείας που προκαλεί η καθιστική ζωή

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο μέσος εργαζόμενος ενήλικας κάθεται τουλάχιστον 9,5 ώρες την ημέρα, χρόνος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάθονται πολλές ώρες την ημέρα, κινδυνεύουν να αναπτύξουν άνοια.

Είτε εργάζεστε, βλέπετε τηλεόραση ή παίζετε με το κινητό σας, αν κάθεστε 10 ώρες την ημέρα, έχετε 8% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε άνοια  από εκείνους που κάθονται επί εννέα ώρες την ημέρα.

Εάν κάθεστε επί 12 ώρες την ημέρα, έχετε 63% περισσότερες πιθανότητες άνοιας, σύμφωνα με τους ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Νότιας Καλιφόρνιας και της Αριζόνας.

Η αδράνεια έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, προβλήματα ψυχικής υγείας, διαβήτη και κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι πολλές ώρες  καθιστικής ζωής επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος, καθώς και να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο ούτε για να κάθεται ούτε για να στέκεται πολλές ώρες. Ο στόχος πρέπει να είναι να περπατάμε και να είμαστε σωματικά δραστήριοι:

Δείτε πέντε σοβαρές επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία μας:

Αδύναμα πόδια

Όταν κάθεστε όλη μέρα, οι μύες του κάτω μέρους του σώματος εξασθενούν, καθιστώντας πιο πιθανό έναν τραυματισμό.

Αύξηση βάρους

Η αδράνεια αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται λίπη και σάκχαρα. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο καθιστοί, πήραν περισσότερο βάρος στην περίμετρο της μέσης, που είναι το πιο επικίνδυνο σημείο για την αποθήκευση λίπους.

Πόνος στην πλάτη γοφοί

Όταν κάθεστε όλη μέρα, οι γοφοί και η πλάτη σας υποφέρουν. Η κακή στάση του σώματος όταν κάθεστε, βλάπτει την πλάτη σας, προκαλώντας συμπίεση στους δίσκους της σπονδυλικής σας στήλης.

Κίνδυνος καρκίνου

Αν και δεν έχει αποδειχθεί, οι μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της μήτρας, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Άγχος και κατάθλιψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και το άγχος τείνουν να είναι υψηλότερα σε άτομα που κάθονται περισσότερο. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην απόλυτη έλλειψη κίνησης, η οποία μπορεί να μετριαστεί με τακτική ήπιας έντασης άσκηση.

Πηγή: mirror.co.uk, onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Η 1η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ «Το σπιτικό» στην Αργυρούπολη είναι έτοιμη

Επόμενο άρθρο

Τριγωνελίνη: Η ουσία που προστατεύει τον εγκέφαλο. Που θα τη βρείτε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar