Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ψήφισαν τα ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για πρώτη φορά υπήρξε πρόβλεψη για άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους

Διαφορετική ήταν αυτήν τη φορά η εκλογική διαδικασία για τους ηλικιωμένους και τα Άτομα με Αναπηρία. Ένα πρόβλημα ετών που είχε να κάνει με την προσβασιμότητα στα εκλογικά τμήματα, επιτέλους βρήκε τη λύση του…

Χρειάζονται βέβαια διορθώσεις, αλλά το πρώτο βήμα έγινε. Για πρώτη φορά λειτούργησαν οι «Ειδικά Διαμορφωμένοι Χώροι» για τα Άτομα με Αναπηρία, σύμφωνα με διάταξη που εντάχθηκε στον Νόμο «5043/2023», η οποία προβλέπει ότι σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας όπου δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας, η λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα βρίσκονται στο ισόγειο κάθε σχολείου, όσο πιο κοντά γίνεται στην είσοδο.
Ο Δήμος Λαρισαίων φρόντισε να υπάρχουν τέτοιοι χώροι και, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας Στέφανος Πάικος, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. «Η άνετη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ανθρώπων που δεν μπορούν να ανέβουν σε όροφο χρησιμοποιώντας τα σκαλιά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι πολύ σημαντικό βήμα. Εγώ, για παράδειγμα, ψήφισα στο 6ο Γυμνάσιο και υπήρχε τέτοιος χώρος, όπου κατέβηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, μου παρέδωσε τα ψηφοδέλτια και στη συνέχεια ψήφισα και παρέδωσα τον φάκελο για να μπει στην κάλπη. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια δύσκολη διαδικασία που γινόταν με προχειρότητα την ώρα που το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου» σημειώνει. Στο μεταξύ, ο κ. Πάικος σχολιάζει ότι ο Δήμος Λαρισαίων ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να φροντίσει να κάνει επισκευές και συντηρήσεις στις ράμπες που υπάρχουν στα σχολεία. «Η ράμπα που έπρεπε να ανέβω δεν ήταν σε καλή κατάσταση και με δυσκολία η σύζυγός μου μπόρεσε να με ανεβάσει. Σίγουρα υπάρχουν και αλλού τέτοια προβλήματα, ας τα ελέγξουν οι αρμόδιοι».

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ  ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Η κ. Μαρία Π., 83 ετών, σήμερα έφτασε συνοδευόμενη από τον εγγονό της στο εκλογικό κέντρο της Χαραυγής. «Δεν με βαστάνε τα πόδια μου, αλλά δεν έχω χάσει ποτέ εκλογές. Είπα θα έρθω και θα με βοηθήσει ο εγγονός να ανέβω τα σκαλιά. Τα κατάφερα και ανέβηκα. Είμαι και λίγο πεισματάρα βλέπεις» λέει και γελά.

Ο κ. Χρήστος, 78 ετών, συνταξιούχος οικοδόμος, εισέρχεται εκείνη την ώρα στο εκλογικό τμήμα. Ανεβαίνει τα σκαλοπάτια ένα ένα, κρατώντας την κουπαστή γέρα. Αρκετοί προθυμοποιούνται να τον βοηθήσουν, μα δεν θέλει. Γνέφει με ευγνωμοσύνη και τους ζητά να τον προσπεράσουν. «Ήρθα να ψηφίσω για αυτά που έχασα εγώ, για αυτά που χάνουν τα παιδιά μου και γι’ αυτά που θα χάσουν τα εγγόνια μου. Έφαγα όλη μου τη ζωή στις οικοδομές για να μην μπορώ να βγάλω τον μήνα αξιοπρεπώς. Έχω ένα σωρό προβλήματα υγείας, πολλά προέκυψαν από τη σκληρή δουλειά. Δεν ελπίζω σε αλλαγές, αλλά δεν θέλω να είμαι και εκείνος που το λέει και δεν κάνει κάτι» λέει. Όταν του αναφέραμε ότι θα μπορούσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς να χρειαστεί να μπει στη δοκιμασία να ανέβει τόσα σκαλοπάτια, λέει: «Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια. Μετριέμαι με τις δυνάμεις μου ακόμα».

Πηγή: eleftheria.gr

Προηγούμενο άρθρο

Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας

Επόμενο άρθρο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα – Για πρώτη φορά μπάρες για ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar